Veckans miljöcitat – DN debatt special
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***
Bevisen är svaga eller obefintliga för att uppvärmningen skulle orsaka extremväder. Lättillgänglig officiell statistik visar samma sak. Det går inte att se någon ökning av extrema väderhändelser i världen.
Journalisten och författaren Svenolof Karlsson, universitetslektorn Jacob Nordangård samt professorn i nationalekonomi Marian Radetzki skriver på DN debatt att det skapats en ”domedagsindustri” kring klimatfrågan och att klimathotet ”blivit så viktigt som födkrok och ideologiskt argument att fakta i målet inte längre räknas”.
***
@pwolodarski Om tre ornitologer hävdar att kungen låst in jultomten på Milles nattklubb, kör ni det på @DNDebatt ?
På Twitter frågar Peatland Sci Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski vad som egentligen gäller för att få en artikel publicerad på DN debatt.
***
Det är förstås mot detta debattartikeln är tänkt att slå, den är ännu en i raden av debattartiklar ämnad att skapa falsk osäkerhet i klimatfrågan och på så sätt göra det politiskt möjligt att skjuta nödvändiga beslut ännu längre på framtiden. Exakt samma taktik användes under många år för att försena reformer kring tobaksrökning.
Patrik Lindenfors, docent i zoologisk ekologi vid Stockholms universitet, Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola, Anders Martinsson, gymnasielärare i fysik och matematik samt Magnus Westerstrand, doktor i tillämpad geologi skriver replik i DN.
***
När världen talar om nödvändiga och möjliga i transform till global hållbarhet, så gräver Radetzki et al på DN debatt ner sig i obsolet mylla
Johan Rockström, chef för Stockholm Resilience Centre och professor vid Stockholms universitet, kommenterar debattartikeln från Karlsson, Nordangård och Radetzki på Twitter.
***
Var skulle domedagsprofeterna ta vägen efter kärnkraftshoten? De gick till en ny bransch för sin försörjning
I samband med debattartikeln i DN skriver Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, på Twitter om var alla domedagsprofeter tagit vägen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till