Veckans miljöcitat – om bottentrålning, licensjakt och PM10
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***
– Jag kan bara konstatera att när vi lyft licensjakten till domstol har vi vunnit. Vi har tolkat svensk och europeisk lag bättre än vad både regeringskansliet och alla jägarorganisationer tillsammans har lyckats göra.
Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, kommenterar i SR P4 Värmland Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på varg.
***
– Det saknas en helhetssyn när man sätter kvoterna. Ta fallet med havskräftor i Nordsjön till exempel, där anses kvoten vara hållbar. Men kräftfiskarnas bifångst av torsk förväntas bli större än den tillåtna torskkvoten, vilket kommer leda till att stora mängder torsk kastas tillbaka, död, i havet.
Hanna Paulomäki, chef på havsmiljöorganisationens Oceanas Östersjökontor, uttalar sig i ett pressmeddelande om de nya kvoterna för 2014 som EU:s fiskeministrar fattat beslut om.
***
– Grön konsumtion är en viktig strategi, men det behövs också en politik för minskad konsumtion. Vi måste komma ihåg att alla varor har en ekologisk ryggsäck. Även de ekologiska och miljömärkta produkterna.
I webbtidningen Extrakt intervjuas Oksana Mont, professor i hållbar konsumtion vid Lunds universitet, om en ny forskningsstudie som hon deltagit i.
***
Men jag är mycket emot bottentrålning! Det är en helt galen verksamhet som borde totalförbjudas!
Mikael Gustavsson, Europaparlamentariker för Vänsterpartiet, skriver på sin blogg om hur det gick till när han av misstag röstade för bottentrålning, en röst han dock kunde ändra i efterhand.
***
Halten av så kallade PM10, luftburna och starkt hälsoskadliga partiklar som är mindre än tio mikrometer i diameter får exempelvis inte överskrida 50 mikrogram per kubikmeter fler än 35 gånger per år.
Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Stockholm, skriver debattartikel i Expressen om kommissionens arbete med att komma åt problemet med de luftföroreningar som leder till att 400 000 européer dör i förtid varje år.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till