Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om godis, danska fogdar och 390 tusen miljarder kronor

  Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  – Ibland räcker det inte, för att nå beslutsfattarna, med att säga att det är ett allvarligt miljöproblem. Utan ibland hjälper det om man försöker uttrycka detta i pengar.

  Tomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, medverkar i SR Ekot där han kommenterar uppgifterna i Nature att framtida metanutsläpp från Arktis i värsta fall kan leda till kostnader på omkring 390 tusen miljarder kronor.

  Nu när Vattenfalls galna fossilexpansion i Europa och katastrofköpet av Nuon är allmänt känt, och med klimathotet alltmer överhängande, är tiden kanske äntligen inne för Vattenfall att byta kurs.

  Martina Krüger från Greenpeace skriver i en debattartikel i Expressen att ansvarig minister Peter Norman borde se till så att Vattenfall i ett första steg i omställningen till ett mer hållbart bolag ser till att slopa planerna på att öppna fem nya brunkolsgruvor i östra Tyskland.

  – Detta tyder på att ni inte har en aning om vad ni håller på med.

  Dale Klein, före detta chef för USA:s kärnenergimyndighet, är enligt TT-AFP minst sagt kritisk mot det japanska kärnkraftsbolaget Tepco som först nu i veckan bekräftat att anläggningen i Fukushima läcker radioaktivt vatten ut i havet, något som misstänkts länge.

   

  – Folk på landsbygden upplever staten som danska fogdar som försöker tvinga på dem sina beslut.

  Svenska Dagbladet rapporterar om att många tjänstemän med ansvar för rovdjursfrågor har blivit utsatta för hot och trakasserier, där Anders Ljung, ansvarig utgivare för tidningen Jakt & jägare, förklarar varför det inte alltid är lätt att skilja på vad som är kritik mot en myndighet och påhopp på en tjänsteman.

  – Urin är som godis för algerna.

  Jan Govella på Naturskyddsföreningen säger till tidningen Mitt i Stockholm att många förmodligen glömmer att de själva bidrar till övergödning och algblomning då de uträttar sina behov i havet.

   

  Missade du de bästa miljöcitaten från förra veckan? Kolla här!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.