Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om harmoniska abborrar, bilfria städer och estetiskt fluff

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

   ***

  Blir den bestående miljöeffekten av Obamas besök att lokal- och rikspolitiker fått upp ögonen för bilfria städers fördelar?

  Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande, skriver på Twitter om en av de mer oväntade diskussionerna som uppstod i och med det amerikanska presidentbesöket.

  ***

  – Jag tror att han kallade mig för ayatollan Wallström. Han tyckte att jag var en extrem miljökämpe.

  SVT:s Dokument inifrån visar Evin Rubars och Folke Rydéns dokumentär Förgiftad kompromiss, där Margot Wallström, tidigare EU-kommissionär med ansvar för miljöfrågor och EU:s kemikalielagstiftning, berättar om vad Romano Prodi, kommissionens dåvarande ordförande, kallat henne.

  ***

  – Abborren blev orädd, lugn och harmonisk och åt mer och snabbare, men samtidigt utsatte de sig för stor fara och riskerade att bli uppätna.

  Jerker Fick vid Umeå universitet intervjuas i Dagens Nyheter om hur läkemedelsrester som hamnar i havet kan påverka djurlivet, där han tar ett exempel på hur abborrar agerat i vatten som preparerats med lugnande medel.

  ***

  I går kunde Fredrik Reinfeldt sola sig lite i glansen av Sveriges rykte som grönt föregångsland. Men under hans regeringstid har miljöpolitiken förfuskats. Nu blir vi omsprungna av andra länder vad gäller gröna reformer.

  Ledarredaktionen på Expressen skriver i samband med Obamas besök att Sveriges statsminister sedan klimatförhandlingarna i Köpenhamn 2009 brytt sig allt mindre om klimatet.

  ***

  – Från att mest ha varit estetiskt fluff har den urbana grönskan blivit ett integrerat stadsbyggnadselement. Äntligen börjar man inse att den gröna miljön är den viktigaste för att vi ska må bra.

  Webbtidningen Extrakt intervjuar landskapsarkitekten Henrik Sjöman vid Sveriges Lantbruksuniversitet som menar att det är dags att rusta våra städer mot klimatförändringarna – med mer grönska.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.