Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Veckans miljöcitat – om skitgubbar, börs-vd:ar och räkbåtar

  Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.
  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.
  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom
  ***

  – Det är helt rätt eftersom den svenska räkflottan är så groteskt överdimensionerad att den i praktiken tvingas till fusk och fiske i skyddade områden för att överleva. För att fisket ska bli hållbart måste 8 av 10 svenska räkbåtar pensioneras.

  Jan Isakson, havsmiljöexpert på Greenpeace, kommenterar i ett pressmeddelande WWF:s nya fiskguide som ger rött ljus åt räkan.
  ***

  – Gör något åt bifångsten i stället. Det sitter massa skitgubbar och skitkärringar i Bryssel som aldrig har sett en levande fisk som inte reflekterar över att det kastas bifångst för fyra miljarder.

  Krögaren Leif Mannerström rasar när han intervjuas i GT i samband med att Västkusträkan fått rött ljus av WWF.
  ***

  Ibland dagdrömmer jag om att skicka alla Sveriges börs-vd:ar på årlig hållbar bootcamp för att stimulera nytänkandet.

  Stina Billinger, hållbarhetschef på SPP och Storebrand, skriver krönika i Veckans affärer om att det är alldeles för få direktörer som förstått vilken affärsrelevans hållbarhetsfrågan har på både på kort och lång sikt.
  ***

  – Bara nedgången på skaldjur kan kosta 130 miljarder dollar och om man räknar in förlusten av koraller så kan det kosta tusen miljarder (1 biljon) USD om året.

  Wendy Broadgate, ansvarig för havsfrågor på forskningsorganisationen International Geosphere Biosphere Program, intervjuas i Sveriges radios Klotets program om havsförsurning.
  ***

  Vilka scener väntar de sig efter en endaste lunch på kikärtsgryta med kokosmjölk och ris, eller falafel, eller quesadillas, eller pastagratäng med svamp? Utmärglade barn som släpar sig på händer, armbågar och knän hela vägen från Vårfruskolan uppför Råbygatan till McDonald’s?

  Andreas Ekström skriver i Sydsvenskan om varför kommunfullmäktige i Lund borde skämmas som röstat ned ett förslag om att Lunds skolor en dag i veckan ska avstå från att servera kött.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra