Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om sugrör, dammsugare och elbilar

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
   
   

  – Jag har svårt för det här att man är så emot Sverige att man blir för Kina när det gäller miljöpolitiken. Då börjar det krypa i kroppen på mig.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) håller inte alls med Åsa Romson (MP) som i riksdagens partiledardebatt menar att Kina nu leder utvecklingen av ny teknik som kan få ner utsläppen medan Sverige snarast blivit något av ”en bromskloss” i klimatarbetet.
   
   

  Famiglietti jämför det med ett glas vatten med flera sugrör som alla suger så mycket de vill ur.

  DN Vetenskap intervjuar i söndagens tidning Jay Famiglietti, en forskare från Kaliforniauniversitetet i Irvine, som menar att vattenkrisen är ett faktum och att ”människor måste inse att obegränsad tillgång till vatten är historia”.
   
   

  Kemikalieinspektionen har beräknat kostnaden för frakturer orsakade av höga kadmiumhalter i maten till fyra miljarder kronor per år. Betänk att det är endast en kemikalie och en negativ effekt som leder till denna höga summa, år efter år.

  Ulrika Dahl, chef för Naturskyddsföreningens miljögiftsavdelning, skriver i en debattartikel i Expressen att det behövs skärpt lagstiftning för att människor ska ha en rimlig chans att kunna undvika farliga kemikalier i sin vardag.
   
   

  Det är kommunen som kan komma förbi hönan-och-ägget situationen där få väljer elbilar för att det inte finns tillräckligt med laddställen, och få sätter upp laddare för att elbilarna är så få.

  Mattias Goldmann från Gröna bilister, som just nu besöker en lång rad svenska kommuner för att diskutera omställningen till avgasfri bilism, förklarar i ett pressmeddelande varför kommunerna spelar en så viktig roll.
   
   

  Människor gör fel ibland. Som när Kjell Larsson glömde viktiga interna papper författade av Pär Nuder på Operabaren och orsakade skandal. Eller den namnlöse person som glömde en dammsugare inne på Ringhals och orsakade en brand som kostade 1,8 miljarder.

  Anders Lindberg påminner i en ledare i Aftonbladet om det som hände i maj 2011, när någon råkade glömma dra ur sladden från en vattendammsugare, vilket resulterade i att en av de svenska kärnkraftsreaktorerna fick vara stängd under flera månaders tid.
   
   

  Missade du de bästa miljöcitaten från förra veckan? Kolla här!

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.