Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om Tokyo, tecken och t-shirts

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  – Om vinden vänt och fört med sig strålning in över Tokyo hade staden behövt evakueras. Japans premiärminister har i efterhand sagt att det hade varit en omöjlighet. Kaoset hade inneburit att Japan upphört att existera.

  Tomas Kåberger, ordförande för Japan Renewable Energy Foundation, förklarar i en intervju med Dagens ETC att inte heller Sverige planerat för att städer 20 mil från en havererad reaktor kan komma att behöva utrymmas vid en olycka.

  ***

  – Vill vi övergå till ett hyggesfritt skogsbruk är det nu vi har möjligheten, medan det ännu finns skogar kvar från tiden före kalavverkningarna. Snart har vi bara 1950- och 1960-talsskogarna kvar, som alla varit kalhuggna och där alla träden är lika gamla.

  Joakim Hjältén, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå, intervjuas i Extrakt om hur den biologiska mångfalden påverkas av hyggesfritt skogsbruk i stället för kalhyggen.

  ***

  Jag tänker att jag också borde ha tryck på min t- shirt. “En gång om året släckte jag hela huset en timma. I övrigt sket jag i allt.”

  Mia Skäringer, skådespelare och författare, skriver på Aftonbladets debattsida om känslan av att inte kunna göra skillnad.

  ***

  Vår lojalitet till den industriella ekonomin är så stor att det inte spelar någon roll vad de vetenskapliga rapporterna säger. Typ: hellre att barnen grillas i en fyragradersvärld i morgon än att jag förlorar jobbet i dag.

  David Jonstad, journalist och författare, skriver i klimatmagasinet Effekt att en ekonomisk krasch kan vara den bästa chans vi har för att undvika de värsta klimatscenarierna.

  ***

  Varför? Eftersom vi börjar se samma tecken som vi gjorde när Montreal-protokollet för begränsad användning av substanser som skadar ozonskiktet så framgångsrikt kunde uppfyllas. Då fanns både vetenskapen och teknologin på plats. Industrin var redo att agera. Nu ser vi tecken på detsamma.

  Johan Rockström, professor miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, skriver i en debattartikel i Miljöaktuellt att den nya IPCC-rapporten kommer bli betydelsefull och att det nu faktiskt finns goda förutsättningar att världen ska kunna ställa om till en fossilfri värld.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.