Veckans miljöcitat – om val, Vattenfall och valkött
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***
– De lyckas förstöra både ekonomin och klimatet och det är en dålig kombination.
Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, intervjuas av Dagens Nyheter om det statliga energibolaget Vattenfall som han menar ”får underkänt betyg på alla punkter”.
***
Klimatet är ingen mellanvalsfråga. Tvärtom borde det inleda varje politiskt tal från och med nu och ända fram till valen till EU-parlamentet och den svenska riksdagen.
Eva Franchell skriver ledare i Aftonbladet efter att ha läst sammanfattningen av den senaste delrapporten från FN:s klimatpanel.
***
– Det är definitivt inte de signalerna vi har fått från Eon tidigare, så jag är minst sagt förvånad. Och det lär inte bli vindkraft där ute så länge Moderaterna styr i Kävlinge kommun i alla fall.
Thomas Lövskog (M), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, ger en kommentar till Lokaltidningen efter att E.ON sagt att man funderar på att sätta upp vindkraft på området i Barsebäck där det numera stängda kärnkraftverket står.
***
I ett försök att få upp konsumtionen föreslogs så sent som förra året att mängden valkött som serveras på landets skolor skulle fördubblas. Detta trots att miljöorganisationer varnat för att det innehåller stora mängder kvicksilver.
Said Karlsson skriver i Sydsvenskan om hur Japan kan tänkas ta emot beslutet från Internationella domstolen i Haag som innebär att landet måste upphöra med sin valjakt i Antarktis.
***
De främsta företrädarna för Miljöorganisationssverige är, med alltför få undanta, vita och medelålders, vanligen herrar. De har ungefär samma bakgrund, samma typer av nätverk och samma referensramar.
Mattias Goldmann, chef för tankesmedjan Fores, skriver i Miljöaktuellt om ett antal framtidsutmaningar för den svenska miljörörelsen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till