Veckans miljöcitat – om valår, muntra budskap och mörka krafters argument
Miljöcitaten du inte får missa. Här är veckans värstingar och visdomar.
Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i miljödebatten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Supermiljöbloggen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att presentera fem av de absolut bästa miljöcitaten från den gångna veckan.
Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)
***
– Frågan är inte längre om vi kommer att få slut på olja, utan om vi kommer att få slut på klimat.
Lisa Margonelli vid tankesmedjan New America Foundation intervjuas i Dagens Nyheter om hur den så kallade fracking-tekniken lett till en ny oljeboom i USA.
***
– Ibland kan det vara ohållbart att använda ordet ”hållbar”.
Erika Karp, som jobbat 25 år på Wall Street och som nu startat rådgivningsfirman Cornerstone Capital Group, förklarar i en intervju med Veckans affärer om vikten av att anpassa sitt språkbruk efter mottagaren, detta för att bättre kunna övertyga de med förutfattade meningar.
***
Ni nitton har fallit för dessa mörka krafters argument och gjort er till redskap för att få en okunnig allmänhet att i höstens val ge politiskt mandat för köpa upp och/eller expropiera våra kulturbygder.
Pauline Palmcrantz, ordförande i Föreningen Sveriges Fäbodbrukare, skriver i Svenska Dagbladet en replik på den debattartikel som undertecknades av 19 naturfotografer, filmare och författare, som alla menar att rovdjuren måste ges plats i den svenska naturen och skyddas i större utsträckning.
***
– När folk är på museum är de mest här för att ha kul och inte tänka så mycket. Och klimatutställningen är nyttig men har inte ett så muntert budskap – att vi människor håller på att förstöra världen.
Ninni Sällström, guide på Naturhistoriska riksmuseet, berättar för Sveriges Radio om museets utställning som handlar om vad som orsakar klimatförändringar.
***
– Det är valår nu och det absolut viktigaste är att rösta på de politiker som faktiskt vill göra något. I dag, om man är politiskt ideologiskt övertygad om ett visst parti. går det att i nästan varje parti hitta en person som är engagerad i de här frågorna.
Meteorologen Pär Holmgren intervjuas i Aftonbladet där han förklarar att det är de politiska besluten som är helt avgörande för om Sverige ska lyckas med klimatarbetet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till