Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om varg, tonfisk och Homer Simpson

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs och skrivs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

  ***

  – Det är uppseendeväckande att en svensk minister år 2013 är så stolt över att sabotera ett väl fungerande miljöarbete och att med berått mod vill skruva tillbaka klockan i klimatpolitiken 15 år.

  Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) kommenterar i ett pressmeddelande den debattartikel i Dagens Nyheter där bostadsminister Stefan Attefall (KD) förklarar att kommunerna inte ska kunna ställa miljökrav som går längre än de nationella normerna.

  ***

  – Just den här tonfisken var en bifångst som hade kommit upp när de hade trålat, och det var egentligen inte meningen att den skulle till Sverige. Men så blev det, lite hastigt och lustigt.

  Henrik Johansson, platschef på Göteborgs fiskauktion, förklarar för Göteborgsposten hur det kom sig att man sålt blåfenad tonfisk på fiskauktionen, en art som är utrotningshotad.

  ***

  Rovdjurspropositionen handlar inte om gynnsam bevarandestatus. Den handlar om att smeka de landsbygdsväljare som ogillar varg medhårs.

  Hanne Kjöller, ledarskribent på Dagens Nyheter, skriver om den nya rovdjurspropositionen som miljöminister Lena Ek (C) presenterade i veckan.

  ***

  – Den stora skillnaden är att oppositionen inte har någon samlad politik. Partierna lovar olika saker just nu och framställer det som att de inte behöver komma överens. Vänstern och Miljöpartiet talar om en mycket snabb avveckling och Socialdemokraterna om en något långsammare avveckling. Men alla är på avvecklingslinjen.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) intervjuas i Dagens Industri där han förklarar skillnaden mellan regeringens och oppositionens syn på kärnkraften.

  ***

  Man kunde tro att det är Homer Simpson som har skött underhållet.

  Per Gudmundson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, skriver om vilket ansvar politikerna i Sverige har för att en reaktor som Oskarshamn 1 kunnat stå stilla så pass mycket att den i jämförelse med andra länders reaktorer är nära på sämst av alla vad gäller effektivitet.

  ***

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.