Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Vem säljer jätteräkor? Vi har hela listan

  Odlandet av jätteräkor har uppmärksammats de senaste veckorna. Här är hela listan på hur svenska handlare ställer sig till skamräkorna. Vem säljer, vem säljer inte?

  Sveriges största matkedjor är ICA, COOP, Willys och Hemköp. Så här har de svarat på frågan om de säljer de miljövidriga jätteräkorna:
  ICA

  Jätteräkor/scampi är rödmärkta i WWF:s fiskguide och vi har tagit bort dem från vårt centrala sortiment. I samband med det fick butikerna också information om varför ICA slutade att tillhandahålla jätteräkor till butikerna, och vår rekommendation är att de ska avstå från att ta in jätteräkor.

  Detta innebär att de centralt avråder sina handlare från att ta in jätteräkor. Med ICAs struktur innebär det dock fortfarande att handlaren själv kan välja att ta in och sälja jätteräkor, eftersom handlarna själva styr. Hittar du jätteräkor i din närmaste ICA-butik är det alltså handlaren du ska klaga på.

  COOP
  De slutade sälja konventionella jätteräkor 1995, men fortsätter att sälja ekologiska. Det motiverar deras miljöchef på en officiell blogg:

  Svenska Naturskyddsföreningen ser all odling av jätteräkor som skadlig. Vi delar inte den uppfattningen och anser oss ha goda argument för att odling av ekologiskt certifierade och noga kontrollerade jätteräkor kan bidra till en hållbar utveckling i de områden som berörs.

  Naturskyddsföreningen svarar och menar att också de ekologiska jätteräkorna är dåliga att äta.

  Willys och Hemköp
  De tillhör båda koncernen Axfood och berättar i likalydande pressmeddelanden att de slutade sälja jätteräkor för tre år sedan. Om det kommer jätteräkor som certifierats av WWF, är de öppna för att börja sälja dem. Deras miljöchef Åsa Domeji säger:

  Innan vi tar in jätteräkor odlade i tropiska länder kommer vi att göra sociala inspektioner för att säkerställa att producenterna lever upp till vår uppförandekod.

  Sammanfattningsvis:
  Vill du göra något för miljön kan du be din ICA-handlare att sluta sälja skamräkorna. Du kan också kontakta COOP och be dem sluta sälja de ekologiska.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra