Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vi kan minska algblomningen – med spö och nät

  Foto: Olof Sandström (CC BY-NC-ND 2.0)

  Sverige har tusentals övergödda sjöar, där alger förökar sig i blomningar. Nu har EU ställt krav på oss att göra något åt dem. En ny utredning visar att en lyckad metod i kampen mot övergödningen är reduktionsfiske.

  Övergödning beror dels på att ett överskott av näring kommer ut i vattendragen. Men också på att näring som redan lagrats på botten frigörs, vilket gynnar tillväxten av alger.

  Alger kan i sin tur ätas av djurplankton. Men om det finns för många fiskar som äter djurplankton, får algerna utrymme att växa fritt. Fiskarna bidrar också genom att de bökar runt och river upp näring från botten.

  Reduktionsfiske är en metod som går ut på minska mängden karpfisk, som mört och braxen eftersom dessa fiskarter lever på sjöns djurplankton. När fler djurplankton överlever får de möjlighet att ge sig på alger, vilket i sin tur gör att vattnet i sjön blir klarare.

  I lite större sjöar är det ofta inhyrda mer eller mindre professionella fiskare som drar upp fisken. I småsjöar kan det vara fiskevattenägare eller medlemmar i någon lokal sportfiskeförening.

  Efter att ha fiskat i något eller några år brukar man undersöka fiskbeståndens storlek genom provfiske med standardiserade metoder. Sedan mäter man vattenkvaliteten för att se om fisket har gett önskvärd effekt.

  Mistras råd för evidensbaserad miljövård, EviEM, har utvärderat metoden i 123 sjöar och kommit fram till att metoden är framgångsrik, framförallt i små sjöar, men att den hela tiden måste upprepas. Annars återgår sjön långsamt till det övergödda tillståndet med mycket växtplankton, mört och braxen. Reduktionsfiske har visat sig effektivare än att plantera in rovfisk, en annan metod som man också provat.

   

  Före och efter reduktionsfiske: Om man minskar karpfiskarna i en sjö får de djurplankton som fisken livnär sig på större chans att överleva. Det minskar i sin tur antalet planktonalger som planktondjuren äter. Foto: Anthony Thorpe, Lakes of Missouri Volunteer Program, publicerad med tillåtelse från upphovsman.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.