Vi kan minska algblomningen – med spö och nät
Sverige har tusentals övergödda sjöar, där alger förökar sig i blomningar. Nu har EU ställt krav på oss att göra något åt dem. En ny utredning visar att en lyckad metod i kampen mot övergödningen är reduktionsfiske.
Övergödning beror dels på att ett överskott av näring kommer ut i vattendragen. Men också på att näring som redan lagrats på botten frigörs, vilket gynnar tillväxten av alger.
Alger kan i sin tur ätas av djurplankton. Men om det finns för många fiskar som äter djurplankton, får algerna utrymme att växa fritt. Fiskarna bidrar också genom att de bökar runt och river upp näring från botten.
Reduktionsfiske är en metod som går ut på minska mängden karpfisk, som mört och braxen eftersom dessa fiskarter lever på sjöns djurplankton. När fler djurplankton överlever får de möjlighet att ge sig på alger, vilket i sin tur gör att vattnet i sjön blir klarare.
I lite större sjöar är det ofta inhyrda mer eller mindre professionella fiskare som drar upp fisken. I småsjöar kan det vara fiskevattenägare eller medlemmar i någon lokal sportfiskeförening.
Efter att ha fiskat i något eller några år brukar man undersöka fiskbeståndens storlek genom provfiske med standardiserade metoder. Sedan mäter man vattenkvaliteten för att se om fisket har gett önskvärd effekt.
Mistras råd för evidensbaserad miljövård, EviEM, har utvärderat metoden i 123 sjöar och kommit fram till att metoden är framgångsrik, framförallt i små sjöar, men att den hela tiden måste upprepas. Annars återgår sjön långsamt till det övergödda tillståndet med mycket växtplankton, mört och braxen. Reduktionsfiske har visat sig effektivare än att plantera in rovfisk, en annan metod som man också provat.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till