Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vilka arter får leva?

  Darwins evolutionsteori har nu blivit krångligare. Då arter får svårare att klara sig och ekonomin inte tillåter att alla får räddas är det inte den mest anpassningsbara som överlever, utan den som uppfyller organisationers och forskares kriterier.

  Journalisten Michelle Nijhuis har undersökt vilka dessa kriterier är och definierat tre; Function-first”, ”evolution first” samt ”hotspots”. ”Function-first” innebär att arter med en unik roll i naturen favoriseras, och ”evolution first” söker att bevara en artdiversitet. ”Hotspots” syftar till att rädda hela ekosystem och kombinerar faktorer av de andra kriterierna.
  De tre kan verka heltäckande men har många förlorare när bidrag och budgettering för att bevara arter  minskar och miljöpåverkan ökar. Arter som inte håller måttet är bland annat den asiatiska floddelfinen, klipphopparpingvinen och den mindre prärieorren. Mangroveskogarna kan inte heller förvänta sig prioritering.
  Kriterierna har använts länge och får nu kritik för att inte följa ESA (Endangered Species Act) från 1973 som fastställde att “all species are fundamentally equal, and everything can and should be saved, regardless of its importance to humans”.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.