Göteborgs kommun behöver minska sina idag stillastående utsläpp med över 30 procent per år för att nå Parisavtalet. Ändå menar kommunstyrelsens ordförande att vi inte behöver göra något omedelbart.
Ordet klimatnödläge ”leder väldigt gärna tanken till att vi inte har någon kontroll, det är panik, nu måste vi göra något omedelbart, osv osv”. Det sa Göteborgs kommunstyrelseordförande Axel Josefson (M) när han under torsdagen röstade ner förslaget om att utlysa klimatnödläge.
Klimatsituationen är minst sagt bekymrande. I sitt vintertal lyfte professor Johan Rockström effekter som att hälften av det stora barriärrevet i Australien redan är förlorat, hur förlusten av koraller påverkar fisk och inkomst för flera hundra miljoner människor och att Arktis kommer vara ett öppet hav på sommaren om 30 år, vilket påverkar vädret i Norden.
Det är några få av effekterna vi ser idag, vid en grads uppvärmning. Andra exempel är bränderna i bland annat Australien, och påverkan på ekosystem som att en miljon sjöfåglar dog av onormal uppvärmning för några år sedan.
– Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050, sa Johan Rockström som uppmanade att utlysa till ett planetärt nödläge.
– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt… Därav ett planetärt nödläge, fortsatte Johan Rockström.
Forskningen säger alltså att vi globalt måste halvera utsläppen till 2030 för att ha en chans att hålla oss till 1,5 grads uppvärmning. För Göteborg gäller det dock över 30 procents utsläppsminskningar per år för att sedan nå nära noll 2030, enligt en utredning av Miljöförvaltningen på uppdrag av Kommunfullmäktige.
Trots det stod Sveriges utsläpp still förra året (-0,2 procent), för att under 2018 ha ökat med en procent. I Göteborg visar klimatsiffrorna en neutral eller negativ trend.
Kanske är det inte konstigt att Sveriges utsläpp står och stampar när det finns högt uppsatta politiker som uppenbarligen missat alla larm de senaste åren. Axel Josefson sa under sitt tal att klimatfrågan kräver uthållighet, samarbete och social acceptans, vilket stämmer. Tyvärr stämmer det också att vi inte har kontroll, att det vore rimligt att ha panik, och definitivt att vi måste agera omedelbart.
Axel Josefson är inte den enda politikern utan koll, och beslutet om klimatnödläge är inte heller det enda klimatnegativa beslut som tagits i Sverige den senaste tiden.
I Ronneby vill nu den moderate kommunstyrelseordföranden ändra kommunens resepolicy för att fler ska flyga, Sverige gick nyligen emot EU:s klimatfinansieringsplan och regeringen har precis avslöjats ha lättat på klimatkrav för att gynna Volvo – ett företag som börjar bli alltmer uppmärksammat för sin anti-miljöagenda.
Vi har ett klimatnödläge, oavsett om politikerna vill rösta för det eller inte. Om personer i maktposition vägrar agera är det hög tid att de byter yrke – annars har vi ingen chans att minimera klimatkrisen.
Läs också: Greta Thunberg: ”Världen brinner och ingen gör någonting”
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till