Vind- och solenergi genererar nu mer el än kol och gas i EU
Nya data visar att det producerades mer elenergi från vind- och solkraft än från fossila bränslen i EU under maj månad. Mycket positivt, eftersom det är första gången det inträffar under en hel månad.
Det är Ember som presenterar den här positiva nyheten, en internationell tankesmedja med fokus på globala energifrågor. Deras siffror visar att nästan en tredjedel, 31 procent, av EU:s el i maj kom från vind- och solkraft, vilket totalt uppgick till 59 TWh (Terawattimmar). Det kan jämföras med att 27 procent, eller 53 TWh, från fossila bränslen.
Solkraft slår rekord
Denna nya milstolpe drevs fram av solenergins tillväxt, stark vindkraftsprestation och låg elförbrukning. Solkraft genererade rekordhöga 14 procent av EU:s el i maj, med en sammanlagd produktion på 27 TWh. Detta överträffar de tidigare rekorden för solkraft som sattes i juli förra året. För första gången har därmed EU:s solkraftsproduktion gått om kolkraftsproduktionen då kol genererade 10 procent av EU:s el i maj.
Vindkraften har vuxit successivt från år till år och genererade i maj 17 procent av EU:s el i maj, totalt 32 TWh. Det är emellertid lägre än rekordet från januari i år när vindkraften producerade 23 procent, eller 54 TWh, av EU:s el.
Kolkraft når bottenrekord
Maj 2023 blir därmed en månad för historieböckerna: månaden då vind- och solkraftens starka prestationer ledde till att EU:s kolkraftsproduktion sjönk till den lägsta nivån någonsin. Med enbart 10 procent av den totala elproduktionen som kommer från kol syns en sänkning från det tidigare bottenrekordet som sattes under pandemin i april 2020.
Det är inte bara kol som tagit ett steg tillbaka. Även produktionen av fossilgas minskade till den lägsta nivån sedan 2018, och utgjorde bara 15 procent av EU:s totala elproduktion i maj. Denna nedåtgående trend för fossila bränslen visar att förnybara energikällor, särskilt vind- och solkraft, blir allt viktigare i EU:s energimix.
Dessa siffror är inte bara lovande utan de ger också hopp för framtiden. Med varje rekord som bryts, med varje procentandel minskning av fossila bränslen, går EU ett steg närmare mot en renare framtid.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till