Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Vindkraft – även utan vind

    Forskare på MIT har tagit fram ett nytt sätt att lagra el från havsbaserade vindkraftverk, en uppfinning som de nu hoppas ska kunna lösa problemet med att vindkraftverk bara kan generera el när det blåser.

    Tanken är att energin ska lagras i enorma ihåliga betongkupoler under vattenytan. I vanliga fall ska de 30 meter i diameter breda betongkupolerna  vara fyllda med vatten, men när vindkraftverken producerar mer el än vad som behövs ska vattnet pumpas ut ur kupolerna. När vi sen behöver el till kraftnätet igen får vattnet strömma tillbaka in genom en turbin som genererar elektricitet. På så sätt kan energin användas så effektivt som möjligt.

    1000 kupoler skulle kunna lagra lika mycket energi som ett kärnkraftverk producerar under flera timmar, vilket gör att kupolerna kan innebära ett stort bidrag till att komma runt problemet med att förnybara energikällor tidigare har haft svårt att fungera om reglerkraft. Tekniken har också flera andra fördelar, kupolerna kan även fungera som energilagring åt exempelvis solkraft och landbaserad vindkraft, och tar bara minuter på sig att börja leverera energi, till skillnad från kärnkraftsreaktorer som kan ta timmar att starta igång.

    Forskarnas preliminära beräkningar uppskattar att priset för att lagra en kilowattimme i en sån här kupol skulle bli runt 40 öre, vilket de bedömer som lönsamt. Det finns dock en del utmaningar, maximal lönsamhet bygger på att kupolerna placeras på 750 meter djupt vatten och i dagsläget finns inget fartyg kapabelt att transportera jättekupolerna. Patent på uppfinningen är sökt och forskarna hoppas nu kunna få finansiering till att gå vidare och ta fram större prototyper som visar att uppfinningen fungerar även i praktiken.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.