Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vindkraft i renbetesområden blir tillåtet

  Vindkraften segrade över rennäringen i Miljööverdomstolen när samebyn Jiingevaerie ville stoppa planerna på en utbyggnad av vindkraftverk nära renbetesområden.

  Supermiljöbloggen har ju tidigare rapporterat om att vindkraft ibland hamnar i diskussioner vad gäller natur och djur. Senast gällde det fåglar och fladdermöss, men då visade det sig att det inte var så många djur som råkade illa ut i vindkraftverken. Ren energi till trots, vindkraftverk har många sidor och framkallar starka reaktioner.

  Jiingevaerie sameby ville inte att man skulle bygga nya vindkraftverk så nära deras renbetesområden mellan Jämtland och Västernorrland. Domen från Miljööverdomstolen kom som en besvikelse men välkomnades också, skriver Dagens Nyheter:

  – Det blev både bra och dåligt i samma paket. Positivt är att man fastslår att vindkraftparker påverkar rennäringen i så stor grad att ett område faller bort som betesmark, säger Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby.

  Olyckligtvis blåser det ju oftast som bäst där det är mest öde och då råkar både höga naturvärden och djur illa ut. Vi kanske borde satsa mer pengar på stöd till vindkraft och vindkraftsutveckling?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.