Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vindkraftsförenkling blev veto i det dolda

  Alliansens försök att förenkla vindkraftsetablering har slagit helt fel rapporterar Riksdag & Departement. Enligt de rådande reglerna som Alliansen drivit igenom slipper nya vindkraftsverk prövas enligt plan- och bygglagen förutsatt att kommunen godkänner vindkraftverken.

  Istället för förkortade handläggningstider ledde förslaget till längre handläggningar och en högre rättsosäkerhet menar nu flera myndigheter och branschföreträdare. Många kommuner har använt den nya lagen som ett ”tyst veto” genom att inte godkänna nya vindkraftsetableringar och projektörerna har sedan ingen möjlighet att överklaga kommunenes beslut.

  Energimyndigheten menar att det tysta vetot använts för att få vindkraftsbolag att ”sockra” sina bud med ekonomiska incitament för kommunerna och enligt deras undersökningar har var femte kommun utpressat vindkraftsbolag på det sättet. Myndigheten vill nu se en översyn av lagen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.