Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    WWF lägger ansvaret för algblomningen i Östersjön på politikerna

    Miljöorganisationen vill se fler skyddade områden och mer fokus på jordbrukets utsläpp.

    Illamående, kräkningar, hudirritation och diarréer, det är några av symptomen som kan drabba människor som badar i algblommande vatten och till exempel råkar få sig en kallsup. Det skriver WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén och Östersjöexperten Lennart Gladh i en debattartikel i Aftonbladet.

    Enligt WWF är det många som känner oro över Östersjöns allt sämre tillstånd. De döda havsbottnarna har enligt organisationen tredubblats under 2000-talet, och algblomningarna har för första gången i sommar nu nått de svenska kusterna.

    Det yttersta ansvaret för situationen ligger hos politikerna menar debattartikelförfattarna. Vad regeringen dels måste göra är att få fram mer resurser så att arealen skyddade områden i Sverige kan öka.

    Sverige har internationellt lovat att skydda 10 procent av våra kust- och havsområden – men detta uppfyller vi i dag bara till hälften.

    Politikerna måste dels också se till så att vattenkvaliteten kan förbättras, och då handlar det framför allt om att komma tillrätta med utsläppen från jordbruket.

    Håkan Wirtén förklarar i ett pressmeddelande:

    – Tyvärr ser prognosen för fortsatt algblomning illavarslande ut. Insatserna för att minska läckaget av fosfor och kväve från jordbruket räcker inte. Sverige sviker och problemet kommer att finnas kvar på lång sikt om inte politikerna agerar.

     

    ***

    I morse debatterade Lennart Gladh från WWF Östersjöproblematiken med miljöminister Lena Ek i P1-morgon på Sveriges Radio.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.