Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    WWF: "Uppgradera dina matvanor för en levande planet!"

    ”Alla skulle bli vinnare på om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva. Om vi ska behålla den globala biologiska mångfalden och begränsa klimatförändringarna till max 1, 5 grader måste vi äta mer växtbaserat  –  och mycket mindre, men bättre kött”, skriver Håkan Wirtén, generalsekreterare hos WWF och Anna Richert, expert på hållbar mat hos WWF idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen. 
    Världsnaturfonden WWF lanserar under våren 2018 matkonceptet One Planet Plate, måltider för en levande planet, som både är klimatsäkra och samtidigt gynnar den biologiska mångfalden. Det finns en enorm potential i smakrika, goda och hälsosamma måltider, där gröna proteiner är basen och köttet är kryddan.
    Måltidsleverantörer, restauranger och skolor ligger nu i startgroparna att pröva One Planet Plate. Till hjälp för privatpersoner lanserar WWF också en Matk

    Anna Richert, expert på hållbar mat WWF

    alkylator som visar hur vi kan sätta samman en måltid och samtidigt begränsa klimatuppvärmningen till max 1,5 grader.
    Mycket tyder på att vi är på rätt väg när det gäller att äta mer hälsosamt och klimatsmartare. ”Peak meat”, kött-toppen, har redan inträffat i USA och ett trendbrott verkar vara på väg i Sverige. Enligt ny statistik från Jordbruksverket sjönk svenskarnas köttkonsumtion under 2017 med 2,2 kg per person.
    En färsk Sifo-undersökning gjord på uppdrag av WWF visar att en tredjedel av den svenska befolkningen uppger att de också har dragit ner på sitt köttätande det senaste året för att minska sin klimatpåverkan. Bland gruppen unga kvinnor 16-29 år säger 46 procent att de har dragit ner på sitt köttätande under de senaste 12 månaderna för klimatet. Av de unga kvinnorna är det en hel fjärdedel som uppger att de aldrig äter kött.
    Maten står för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. För att begränsa klimatförändringarna till 1,5 grader och nå Parisavtalet behöver matens klimatpåverkan minska med uppemot tre fjärdedelar.
    WWFs One Planet Plate baseras på en klimatbudget för mat där högst 11 kilo växthusgaser per vecka får släppas ut. WWF har också tagit
    fram det digitala konsumentverktyget ”Matkalkylatorn”, som baseras på forskning från Chalmers Tekniska Högskola, och där man kan komponera sina egna måltider inom ramen för den uppsatta klimatbudgeten och klimatsäkra sin måltid – så att den ryms inom en maximal global uppvärmning på 1,5 grader.
    Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF

    De flesta känner nog till matens påverkan på klimatet, men färre känner till att det globala livsmedelssystemet tär hårt på vår biologiska mångfald.
    Maten är en av de största globala orsakerna till att djur och växter försvinner i en alldeles för hög takt.
    One Planet Plate har tydliga krav för naturen och den biologiska mångfalden. Om kött eller fisk ingår ska de ha grönt ljus i WWFs Köttguide och Fiskguide. Det innebär att fisken inte kommer från hotade bestånd och att djuren fötts upp utan foder som orsakar avskogning och med hänsyn till miljö och klimat.
    De vegetabilier som vi äter mycket av i Sverige och som odlas på fälten där de gör störst skillnad för den biologiska mångfalden – potatis, morot, spannmål, raps och lök –  ska vara ekologiska, enligt One Planet Plate.
    Matfrågorna är oerhört viktiga och måltiderna vi äter måste börja hålla sig inom planetens gränser. Här är tre steg på vägen som skulle göra stor skillnad:

    1. Restauranter, måltidsleverantörer och företag som producerar mat: gör det enklare och mer tillgängligt att konsumera hållbara måltider för en levande planet.
    2. Politiker på nationell och lokal nivå: skapa incitament för att det ska bli enklare och mer prisvärt att producera och konsumera mer hållbar mat.
    3. Svenska lantbrukare: stå upp för och lyft fram alla de goda mervärden och fördelar som den svenska livsmedelsproduktionen erbjuder.

    Låt oss äta mindre men bättre kött och mer gröna proteiner – då kommer vi också må bättre och hålla oss friskare, samtidigt som vi gör en stor insats för klimatet och miljön.
    Håkan Wirtén, generalsekreterare WWF
    Anna Richert, expert på hållbar mat WWF

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.