Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  WWFs vädjan: Sverige, stoppa oljeborrning i Arktis

  WWF: Sverige har en unik chans att rädda Arktis och hindra oljeborrning där.

  12 maj tog Sverige över som ordförande i Arktiska rådet , som är ett forum för samarbete mellan regeringarna i de arktiska länderna. De som ingår i rådet är de fem nordiska länderna, Kanada, USA och Ryssland samt representanter för sex organisationer för ursprungsfolk i Arktis. I programmet för Sveriges ordförandeskap kan läsas att miljö och klimat, befolkningen, haven och ett starkare Arktisråd är ordförandeskapets fokusområden.

  Arktis står inför stora utmaningar den närmaste tiden och Världsnaturfonden (WWF) går nu ut och kräver att Sverige driver på för hårdare tag mot exploateringen av området.

  Ett förbud mot ny oljeutvinning, destruktivt fiske och annan industriell verksamhet innanför den nuvarande islinjen bör ha högsta prioritet för regeringen och utrikesminister Bildt under ordförandeskapet, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

  Förutom utmaningar med effekterna av den globala uppvärmningen såsom smältning av isarna, hotas området av att många av de ännu oexploaterade fossila fyndigheterna hittats här. Det handlar om investeringar i miljardklassen från svenska privata bolag. De speciella förutsättningarna som det kalla klimatet skapar gör att ett misstag i hanteringen av olja skullle få förödande konsekvenser.

  Vi klarar kanske av oljeexploatering i Arktis, men inte ett oljeutsläpp. Att få fram ett bindande avtal för oljesanering är oerhört viktigt och det bör Sverige driva under sitt ordförandeskap, eftersom det inte finns någon teknik för att hantera olyckor, säger Tom Arnbom, Arktisansvarig på WWF.

  Enligt Tom Arnbom är även svenska företag del av exploateringen.

  Svenska rederier planerar eller kanske redan har beställt specialbyggda isbrytare för exploatering av olja och gas i Arktis.

  Vill du läsa mer om Arktis tipsar vi om Therese Jacobsons kolumn från 25 april i år.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.