Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ytterligare ett bakslag för regeringens skogspolitik.

  Regeringens strategi för att skydda värdefull skog framstår alltmer som ett luftslott. Efter kritik från bland annat Naturskyddsföreningen om att de sänkta anslagen till skydd av värdefull skog riskerade den biologiska mångfalden försökte man bemöta kritiken genom att utlova en kraftig höjning av anslaget i budgeten för 2011, en höjning som tyvärr visade sig till stor del vara en bluff. Men trots att regeringen skurit ner på resurserna för att skydda skogens biologiska mångfald verkade det ändå som om man skulle kunna uppnå miljömålet om långsiktigt skydd av skogsmark med bara några års försening genom att använda 100000 hektar av statliga Sveaskogs markinnehav som bytesmark, dvs mark som markägare som får sin skog omvandlad till reservat kan använda istället för den skog dom avstår från att bruka.

  Nu verkar det som om även möjligheterna att klara miljömålet genom att använda sig av marken från Sveaskog glider regeringen ur händerna; SVD rapporterar att den mark som Sveaskog avsatt troligtvis inte kommer räcka för att byta till sig tillräckligt stora arealer skyddsvärd skog. Eftersom den skog Sveaskog avsätter som bytesskog är yngre än de skogar som behöver skyddas innehåller den mindre biomassa och därför kan man inte bara byta ett hektar skyddsvärd skog mot ett hektar bytesskog, i många fall kommer man behöva ge bort en större areal bytesskog än den areal man skyddar genom bytet. Naturvårdsverket bedömer att bytesskogen bara kommer räcka till att skydda mellan 50000 och 65000 hektar skog. Miljömålet kan förstås fortfarande uppnås men då krävs det att länsstyrelserna och naturvårdsverket får dom resurser dom behöver för att skydda dom värdefulla skogar som finns kvar.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.