Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ytterligare stöd för sambandet mellan arktisk uppvärmning och kalla vintrar

  Källa: Wikipedia

  Vi har tidigare skrivit om hur avsmältningen av istäcket i Arktis skulle kunna kopplas till fler riktigt kalla vintrar längre söderut på norra halvklotet. Hypotesen är att den värme som tas upp av den större arealen öppet hav (även torrare och mindre snötäckt mark spelar roll) i kombination med den relativt snabbare uppvärmningen av arktis kan påverka storskaliga vädersystem. Kopplingen till vädret längre söderut antas bero på förändringar i form av större och långsammare s.k. Rossbyvågor; vågor i de nordliga luftströmmarna i väst-östlig riktning högt upp i atmosfären. Tanken är att om dessa vågor förändras så kan dom bromsa upp andra vädersystem och göra att dom stannar längre över samma plats vilket kan ge t.ex. kallare vintrar, mer nederbörd och värmeböljor. En ny studie visar nu att det verkar som om Rossbyvågorna faktiskt har förändrats på ett sätt som skulle kunna ge dessa effekter och ger alltså mer stöd för antagandet att uppvärmningen av Arktis faktiskt kan ge t.ex. kallare vintrar i norra Europa.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.