Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Oljebolaget BP rapporterar att globala koldioxidutsläpp förväntas minska snabbare än tidigare förväntat. Orsakerna är den pågående konflikten i Ukraina och Joe Bidens försök att främja grön investering, rapporterar The Guardian.

  I sin årliga energirapport sänkte BP sina prognoser för globala utsläpp till 2030 med 3,7 procent och till 2050 med 9,3 procent. De väntar sig en minskad efterfrågan på olja med 5 procent och gas med 6 procent till 2035. Bolaget säger att utbyggnaden av förnybar energi kommer att öka med 5 procent i relation till nuvarande nivåer. 

  Länder stödjer inhemsk förnybar energi

  Enligt BP handlar det om att länder nu strävar efter ökad energisäkerhet genom att stödja inhemska förnybara energikällor. De exemplifierar med hur rysk gas hastigt börjat ersättas av förnybar energi efter invasionen av Ukraina.

  På kort sikt har detta emellertid även resulterat i att användningen av andra fossila bränslen som kol ökar eller hålls beredda att användas. Men efterfrågan på förnybara projekt för en billig och långsiktig säkerhet är också hög.

  I sin prognos beskriver BP bland annat hur president Bidens Inflation Reduction Act, som trädde i kraft i augusti 2022, tillskrivs främja en ny våg av investeringar i förnybar energi i USA. Beslutsfattare i Storbritannien och EU har uppmuntrats att följa exemplet. 

  Sänkt prognos – men fortfarande långt från målet om nollutsläpp 2050

  BP:s nya prognos förutspår att de globala utsläppen kommer att toppa under 2020-talet och därefter ha minskat med 30 procent jämfört med 2019-års nivåer runt 2050. Dock, detta kommer fortfarande innebära högre utsläpp än vad som krävs för att nå målet netto noll fram till 2050.

  Det visar att vi behöver fortsätta att arbeta hårt för att sänka utsläppen. Fortfarande finns inte någon annan magisk lösning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!