DjupGeo ska värma husen i Malmö
Diskussionerna går heta kring energi just nu, inte konstigt med tanke på att det den här veckan slogs rekord i höga elpriser. Glädjande är då att det satsas för fullt på nya innovativa energikällor med mindre miljöpåverkan. Ett av projekten sker i Malmö och handlar om att värma stadens hus med geotermisk värme.
I Malmö stads nya energistrategi för åren 2021–2030 är ett av de övergripande målen att hela Malmö ska försörjas med förnybar och återvunnen energi år 2030. Det ambitiösa målet har bland annat lett till slutsatsen att alla byggnader i Malmö måste kunna värmas upp på ett förnybart och resurseffektivt sätt. Det i sig har gett upphov till det spännade DjupGeo-projektet.
DjupGeo innebär att man använder den geotermiska värmen som finns djupt inne i jordens inre. I det första projektet med djupgeotekniken i Malmö har Eon, i samarbete med St1, borrat två hål, vardera med ett 7 kilometers djup och med en förbindelse mellan dem. Värmen som därigenom tillvaratas ska användas för att värma upp det vatten som cirkulerar i stadens fjärrvärmenät och som förser byggnader med värme. DjupGeo är både en förnyelsebar energikälla och orsakar inga direkta utsläpp när anläggingen väl byggts.
Tidningen Energi beskriver tekniken som enkel på pappret.
I ena hålet pumpas avkylt vatten ned och ur det andra hålet pumpas det varma vattnet ut, med 140 graders temperatur, som sedan kan levereras direkt till fjärrvärmenätet. Jordens inre sköter om värmeväxlingen, skriver tidningen Energi.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till