Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Nederländska Schiphol, en av Europas största flygplatser, förbereder ett förbud för privatflygplan. Både miljö- och klimatskäl ligger bakom ställningstagandet.

    Flygplatsens planer tillkännagavs under tisdagen i ett pressmeddelande och innebär att privatflyg stoppas någon gång under åren 2025-2026, dock inte flyg för ambulans- och polistransporter. Inga plan kommer heller att tillåtas att starta eller landa nattetid.

    Det har länge klagats över buller och förorenad luft från de kringboendes sida. Och klimatmålen, där minskat flygande är av central betydelse så länge som fossila drivmedel används, finns också med som starkt skäl till åtgärden.

    Privatflygplanens destinationer är till större delen kända turistorter som Cannes och Innsbruck, som många flygbolag ändå flyger till, heter det i flygplatsens motiveringar.

    Det har gjorts aktioner mot det utbredda flygandet med privata jetplan. Och det finns kopplingar mellan förbudet och dessa protester, enligt forskaren Oscar Berglund vid Bristol University:

    Privatflyg är kanske det tydligaste exemplet på klimatorättvisa, där de allra rikaste orsakar allra mest utsläpp men lider minst av konsekvenserna. Protester har bidragit till att extremt rikas rätt till privatflyg tappat legitimitet, säger han till DN.

    Åtgärden i Nederländerna ligger långt före den svenska hållningen, som är snarast den motsatta. Att utveckla och förstärka flyget, trots de odiskutabla klimateffekterna, är såväl den nuvarande som förra regeringens linje.

    SMB har bland annat berättat om att den dåvarande svenska S-MP-regeringen och ett 20-tal andra länder ingick ett avtal mitt under klimatmötet 2021 om att verka för ett expanderande men ”hållbart flyg som klarar 1,5-gradersmålet”. Detta är något som helt saknar verklighetsförankring om man utgår från den teknik som finns idag och bedöms vara tillgänglig under de närmaste decennierna.

    Regeringen Kristersson har nyligen gjort klart att Bromma flygplats ska vara kvar, trots luftfartsmyndigheten och ägaren Swedavias besked att den är olönsam. Därtill skaffade man fram ännu ett privatflygplan utöver de två som redan finns för regeringens tjänsteresor.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.