Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter Positiva nyheter

  Förnybara investeringar i linje med Parisavtalet

  En iögonfallande rapport från IEA förkunnar att investeringar i förnybar energi nu är i linje med vad som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader vid seklets mitt. Detta tack vare de senaste två årens extraordinära utvecklingar inom främst vindkraft, solkraft och batteriutveckling. Men energirådet slår samtidigt fast att politiken aktivt måste förpassa det fossila till historien.

  Internationella Energirådet, IEA, i vilket Sverige är medlemmar, har uppdaterat sin banbrytande rapport från 2021 om hur världen kan nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. Den ursprungliga rapporten var överraskande tydlig och skarp mot fossilindustrin, och fastslog att inga nya investeringar i ny fossil utvinning får ske, vilket SMB berättade om.

  Den nya, uppdaterade, rapporten vidhåller samma ståndpunkt. Faktum är att redan pågående fossila utvinningsprojekt väntas leda till en uppvärmning på så mycket som 1,7 grader om de inte stoppas i förtid. Nyligen kunde SMB rapportera att 20 oljeländer planerar att expandera sin gas- och oljeutvinning, detta till trots.

  2021-rapporten slog även fast att betydligt större investeringar i förnybar energi än de som redan var på bordet var nödvändiga för att hålla uppvärmningen under en och en halv grad. Således är det synnerligen positivt att tillväxten inom förnybar energi och gröna investeringar sedan den ursprungliga rapporten varit så pass hög att utvecklingarna nu är i linje med vad som krävs för att uppnå nettonollutsläpp vid seklets mitt. Det här beräknas i sin tur leda till ungefär en tredjedel av de utsläppsminskningar som krävs till 2030, enligt IEA:s scenario.

  IEA:s VD Fatih Birol kallar utvecklingen inom det förnybara för “häpnadsväckande”. Det har ökat med 40 procent de senaste två åren. Enkom i år beräknas världen sammanlagt investera 1,8 biljoner dollar i fossilfri energi. Trots detta återstår mycket att göra. Exempelvis måste motsvarande investeringar öka till fyra och en halv biljon dollar i början av 2030-talet, samtidigt som mängden förnybar energi behöver tredubblas.

  Regleringar är fullständigt nödvändiga

  Men: marknaden förmår inte att klara av omställningen ensam. IEA menar att regleringar riktade mot fossilindustrin utgör nycklar för att lyckas med omställningen. Glen Peters – vid centret för internationell klimatforskning och en av experterna som kvalitetsgranskat rapporten innan publicering – betonar i sin tur att regleringar som tvingar fossila projekt att gå i graven är fullständigt nödvändiga. ”Fossila bränslen minskar inte av sig själva, eftersom att de är lönsamma”, skriver Peters.

  Fatih Birol delar denna uppfattning och proklamerar att “för att minska utsläpp från fossila bränslen måste vi minska efterfrågan på fossila bränslen. Det är ett ‘golden condition’ (ett guldvillkor)”.

  Som SMB tidigare berättat har andelen fossila bränslen i världens energiproduktion varit nästintill konstant under de senaste fem decennierna – med en andel på runt 80 procent. Och de har ännu inte tydligt börjat minska, trots en extraordinär ökning av förnybara alternativ. “Världens ökande energibehov äter upp det förnybara”, som Aftonbladets Jonathan Jeppsson förkunnade i juli

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.