Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Positiva nyheter

    Genombrott – svenska forskare lyckades lagra solel i mikrochip

    Chalmers egen illustration av den sofistikerade uppfinningen som kan lagra solenergi och utvinnas el från. ILLUSTRATION: Chalmers tekniska högskola Foto: Chalmers tekniska högskola

    Med hjälp av ett ultratunt mikrochip har solenergi kunnat lagras och därefter utvinnas som elektricitet i forskning utförd på Chalmers i Göteborg och i Shanghai, Kina. Tekniken kan få stor användning bland annat för självladdning av hemelektronik och på sikt för större produkter.

    Detta är ett radikalt nytt sätt att utvinna solens energi som el. Vi kan producera el oberoende av väder, tid på dygnet, årstid eller geografiska avstånd. Det är ett slutet system som drivs utan att orsaka koldioxidutsläpp, säger forskningsledaren Kasper Moth-Poulsen, professor på kemi- och kemitekniska institutionen i högskolans nyhetsbrev.

    Tekniken att lagra värmeenergi från solen i mikroformat har funnits en tid på Chalmers, det så kallade Most-systemet (Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems). Det handlar i stark förenkling om att man fått fram molekyler som designats att förändras vid kontakt med solljus, och som kan lagra värmeenergin i ända upp till 18 år.

    I samarbete med kolleger i Shanghai har nu Chalmersforskarna nått ännu ett steg i förfining av tekniken. Most-tekniken byggdes nu ihop med en termoelektrisk generator som kinesiska forskare ligger bakom. Enkelt uttryckt sändes mikrochip med lagrad solenergi iväg från Göteborg till Shanghai, där forskarna lyckades utvinna el ur försändelsen med hjälp av sin uppfinning.

    Studien har presenterats i publikationen Science Direct och mött stor uppmärksamhet internationellt.

    Forskningsledaren konstaterar att tekniken fungerar i det lilla formatet, men betonar att mycket ytterligare forskning krävs:

    Tillsammans med de olika forskargrupperna som ingår i projektet arbetar vi nu med att effektivisera systemet. Mängden el eller värme som det kan utvinna behöver bli större. Även om energisystemet bygger på enkla grundmaterial, behöver det anpassas för att bli tillräckligt kostnadseffektivt att producera, och därmed möjligt att lansera på bred front, säger Kasper Moth-Poulsen

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.