Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Hälften av världens länder har minskat sitt beroende av fossila bränslen

    En rapport från tankesmedjan Ember visar att hälften av världens länder krafigt minskat sin användning av fossila bränslen i elproduktionen. Även om detta är positivt, står vi nu inför stora utmaningar med att fortsätta bygga ut sol- och vindkraft för att nå Parisavtalets mål.

    Ember har granskat data om fossil elproduktion från år 2000 till 2022, baserat på information från 215 länder. Rapporten indikerar att vi är på väg mot en global topp för utvinning av energi från fossila bränslen, vilket framöver kan leda till mer förnybar energi och minskade klimatpåverkande utsläpp.

    Global förändring på gång

    Rapporten visar att 107 länder nått sina fossila utsläppstoppar för över fem år sedan. Under det senaste decenniet har deras klimatpåverkande utsläpp sjunkit med nästan 20 procent. Dessa länder utgör 38 procent av det globala energibehovet. Ytterligare länder, som sammantaget står för 50 procent av världens energiförbrukning, har också nått sina fossila utsläppstoppar, men nått dem för bara något år sedan.

    Fenomenet ser vi över hela världen. EU, Oceanien och Nordamerika har minskat sin användning av fossila bränslen med 30 procent, 20 procent respektive 15 procent från sina toppnivåer. I Afrika, Latinamerika och Karibien ser vi en stabilisering, medan Asien och Mellanöstern ännu inte har nått sina toppar. Dock syns framsteg även i dessa regioner.

    Kritiskt nästa steg

    Att nå toppen för energi från fossila bränslen är en milstolpe, men det som händer härnäst är avgörande. För att nå de nödvändiga utsläppsminskningarna behövs även en snabb ökning av vind- och solkraft under det kommande decenniet.

    Enligt IEA (International Energy Agency) behöver förnybara källor stå för 40 procent av den globala elproduktionen till 2030. Att tredubbla den globala kapaciteten för förnybar energi är därför en prioritet för att nå Parisavtalets mål och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader Celsius.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.