Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Handelsbanken stoppar utlåning till växande fossilbolag

  Alla storbanker får underkänt i Fair Finance Guides ranking av storbankernas hållbarhetslöften. Men det börjar sakta röra på sig – nu skärper Handelsbanken sitt klimatarbete genom att upphöra med utlåning till fossilbolag som letar efter ny olja och gas.

  I Fair Finance Guides årliga bankgranskning är det i vanlig ordning bara JAK-banken och Ekobanken som får grönt ljus. De stora bankerna har blivit mer restriktiva med utlåning och finansiering av fossilprojekt det senaste året, men Fair Finance Guide påtalar att allihop fortfarande stöttar utvinning av ny kol, olja och gas. Det går rakt emot Parisavtalet och IEA:s uppmaningar.

  Veckan efter granskningen meddelade Handelsbanken att de går på Fair Finance Guides linje och blir först ut bland storbankerna med att säga nej till expanderande fossilbolag. Man slutar finansiera verksamheter som sysslar med utvinning av arktisk olja eller gas, djuphavsutvinning av olja eller gas, oljesand, oljeskiffer, tung råolja, skifferolja, skiffergas och fracking. 

  Men trots framsteg slutar de inte helt med fossilsponsrandet – fortfarande kommer vissa undantag göras.

  Jakob König från Fair Finance Guide hoppas ändå att Handelsbankens stopp för nya fossila projekt kan ge ringar på vattnet.

  Nu gäller det att de andra storbankerna följer efter, säger König till TV4.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!