Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Årets vinnare av Children’s Climate Prize är Vinisha Umashankar, 13 år, och Aadya Joshi, 17 år. Båda är från Indien och mycket värdiga vinnare med sina imponerande miljöinnovationer. Vinisha vinner priset Clean Air för sitt initiativ med solcellsdrivna strykjärn och Aadya vinner priset Changemaker för sitt biologiska mångfalsprojekt The Right Green. 

    Clildren’s Climate Prize är ett internationellt klimatpris som årligen delas ut till barn som har gjort extraordinära insatser för klimat och miljö. Priset inrättades 2016 av det svenska elbolaget Telge Energi. Årets vinnare belönas med diplom, medalj samt 100 000 SEK från Children’s Climate Foundation för att utveckla sina verksamheter. Juryn, som består av bland andra den adjungerade professorn och vice ordföranden för klimatpolitiska rådet Johan Kuylenstierna, fick i år en tuff uppgift att utse finalister och vinnare bland många kreativa och innovativa bidrag. 

    Vinisha Umashankar vann i kategorin Clean Air Prize för att ha utvecklat ett solcellsdrivet strykjärn. Bakgrunden är att det finns ungefär tio miljoner småföretag i Indien som använder koleldade strykjärn. Tillsammans förbrukar dessa ungefär 50 miljoner kilo träkol varje dag. Träkolet eldas och förorenar luften, vilket orsakar hälsoproblem och dessutom bidrar till negativa klimatförändringar. Vinisha såg ett stort problem som krävde en hållbar lösning för både människor och miljön och skapade därför ett solcellsdrivet strykjärn – en innovation som både är säkrare och mer hållbar.

    Luftföroreningar i storstäder är ett globalt problem. Med smart design och en unik problemlösningsförmåga, har Vinisha lyckats kombinera teknik och vetenskap när hon skapade och designade Solar ironing cart. En uppfinning som kan ha betydande positiv påverkan på Indiska städers luftkvalitet om den implementeras storskaligt. Juryn är imponerad och ser en ung vetenskapskvinna med en stark fallenhet för hållbara lösningar, lyder juryns motivering för årets Clean Air Prize.

    Aadya Joshi vann i kategorin Changemaker Prize för att ha skapat en databas med över 15 000 växt- och insektsrelationer från olika ekoregioner i Indien, som ska bidra till att återställa den biologiska mångfalden. I Indien är avskogning ett stort problem, vilket både bidrar till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald. För att motverka detta kan återplanteringsprojekt göras, men då måste rätt arter planteras. Att bara slumpmässigt plantera nya träd kan ibland göra mer skada än nytta genom minskad biologisk mångfald, vilket ledde till att Aadya Joshi skapade databasen The Right Green.

    Med hjälp av hennes uppfinning BioPower Index kan landskapsarkitekter, trädgårdsmästare och myndigheter plantera de växter som bäst stöder biologisk mångfald. Utöver databasen utbildar hon och håller workshops som på sikt gjort det möjligt för samhällen att återställa friska ekosystem, rika på biologisk mångfald, samtidigt som de tar itu med klimatförändringar.

    Med förståelse för riskerna med förlusten av biologisk mångfald och stor kunskap om växter och träds förmåga att förhindra det, är det imponerande att se Aadyas initiativ ’The Right Green’, som kombinerar modern databasteknik med uråldrig kunskap om inhemska växter. Det faktum att Aadya också lägger stor vikt vid att sprida kunskap och utbilda fler i ämnet väger tungt i juryns beslut. Initiativet har stor potential att skalas upp och med rätt stöd kan det bli en växtdatabas med stor positiv påverkan på ekosystemet globalt, lyder juryns motivering för årets Changemaker Prize.

    Specialreportage från vinnarna och deras projekt visas på årets Children’s Climate Prize, som i år är ett digitalt event som sänds på www.ccprize.org den 18 november kl 10 och kl 19 CET.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.