Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Positiva nyheter

    Infrarött ljus revolutionerar textilåtervinningen

    Max fem procent av de textilier vi slänger i Sverige återvinns, en otroligt liten siffra. Med tanke på de enorma utsläpp som kommer från textilproduktionen borde återvinning vara något som satsades mer på. En unik anläggning i Malmö kan nu bidra till ökad cirkularitet inom textilbranchen.

    Textilåtervinningen i Sverige ligger på en otroligt låg nivå. Närmare fem procent återvinns och resten av textilierna går i bästa fall till förbränning. För att återvinna textil krävs en jämn kvalitet och stora volymer, något som är viktigt för att kunna skapa kvalitetssäkra produkter av det återvunna materialet. Det klarar inte den manuella sorteringen. 

    Skånes avfallsaktiebolags, Sysavs, unika anläggning Siptex i Malmö kan nu lösa problemet. Siptex sorterar textilier efter material med hjälp av infrarött ljus. Maskinen kan sortera 4,5 ton textilier per timme.

    Textilen matas ner på ett transportband och vidare till sensorer som belyser den med infrarött ljus och då känner maskinen av vilken fibertyp det rör sig om. Sen kan man återvinna materialet i nästa steg, säger Anna Vilén, kommunikatör på Sysav, till SVT.

    Det bästa är att återanvända kläderna så långt som möjligt, men när det inte går längre är en högfungerande textilåtervinning viktig. Enligt naturskyddsföreningen slängs i genomsnitt åtta kilo kläder per person i Sverige varje år. Att endast uppemot fem procent av dessa återvinns är under all kritik. Därför är den här nya maskinen ett stort hopp för ökad cirkularitet. 

    Den här maskinen är helt unik och den gör dessa textilier till en råvaruresurs för mode- och klädindustrin. Man kommer inte behöva odla lika mycket bomull och producera lika mycket syntetisk polyester. Här har man ett avfall som blir råvara för nya produkter, säger Erik Perzon på IVL Svenska Miljöinstitutet till SVT.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.