Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter Positiva nyheter

    Klimatombud och miljöarbete på arbetstid – fackförbund och arbetsgivare som visar vägen 

    Allt fler unga väger in klimat- och miljöarbete när de väljer arbetsgivare och de flesta svenskar tycker att företagen måste höja sina klimatambitioner. Två initiativ som syftar till att öka klimatarbetet på arbetsplatsen är fackliga klimatombud och miljöarbete på arbetstid.

    En majoritet av unga anser att potentiella arbetsgivares klimatpåverkan är en viktig faktor. Dessutom tycker nästan åtta av tio svenskar att företag behöver ta större klimatansvar. 

    Arbetsgivare har alltså en viktig roll att spela. Dels för att de precis som alla andra aktörer behöver minska sina utsläpp, Dels för att de behöver möta kraven från såväl anställda som kunder. 

    För medarbetare som vill påverka på sin arbetsplats kommer nu goda nyheter. På senare tid har flera nya initiativ på temat klimatarbete på jobbet presenterats. Två exempel är en facklig klimatroll och möjligheter till klimatengagemang på arbetstid.

    Först ut med klimatombud

    Fackförbundet Vision, som organiserar drygt 200 000 medlemmar yrkesverksamma inom bland annat kommuner och regioner, har som första fackförbund lanserat den fackliga rollen Klimatombud. 

    Tanken är att rollen ska ge utrymme för att driva initiativ för miljö och klimat på arbetsplatsen. Klimatombuden får utbildning, nätverk och verktyg för att på ett konkret sätt kunna jobba mot klimatmålen. Vision skriver att uppgifterna bland annat inkluderar att se över vilka förändringar som behöver göras på kort och lång sikt och att öka kunskapen om klimatkrisen. 

    Klimatombudet pratar med Visions medlemmar lokalt – tekniska förvaltare, inköpare, hållbarhetsansvariga, miljöinspektörer med fler – om vilka förbättringspotential de ser i sitt dagliga arbete. Chefsmedlemmar är en annan viktig grupp: vad ser de för förutsättningar att bidra till minskad klimatpåverkan i den egna verksamheten? Och vad ser studentmedlemmarna är de viktigaste frågorna på deras framtida arbetsmarknad?

    Fackförbundet Vision

    Klimatombudsrollen lanserades 2022 och i dag finns 120 klimatombud, rapporterar tidningen Transportarbetaren

    Byggföretag följer ambitiöst miljöprogram

    Byggföretaget Elithus har höga klimatambitioner. 2020 satte de målsättningen att bli Sveriges främsta byggföretag i miljö- och klimatfrågor. I sitt miljöprogram visar de punkt för punkt hur de arbetar för att minska sin klimat- och miljöpåverkan. Där hittar vi beslut som rör allt från material och transporter till utbildning och samhällsansvar. 

    Några exempel:

    • Alla konferenser, möten, resor och events ska vara maximalt hållbara utifrån kriterierna transport och miljöpåverkan. T.ex. organiseras samåkning. Flygresor är helt uteslutna.
    • Den el som används för byggel samt lokaler väljs uteslutande med energi från solkraft eller i de fall det inte går, från vindkraft.
    • Endast växtbaserad (vegansk) mat serveras samtliga konferenser, möten och events. Utöver det äter ledningsgruppen 100 procent växtbaserat.
    • Över 99 procent av allt byggavfall som lämnar arbetsplatserna återvinns och redovisas.
    • Årligen doneras pengar till minst 14 olika miljö-, klimat- och djurskyddsorganisationer.

    Klimatarbete på arbetstid

    Nu adderar man ytterligare en punkt på programmet: klimatarbete på arbetstid för medarbetare. Företaget har avsatt en arbetsdag (åtta timmar) för varje anställd att använda för valfritt miljö- och klimatarbete. Det gäller inledningsvis under 2024 och förlängs om upplägget fungerar.

    Medarbetaren får presentera sin idé för ledningen och därefter visa resterande delar av företaget vad man arbetat med. Det kan handla om att skriva under namninsamlingar, kontakta myndigheter, plantera träd – eller något helt annat. 

    – Näringslivet har ett stort ansvar i klimatomställningen. Politiken har blivit så nära knuten till näringslivet att den inte alltid förmår att vara föredömet den borde vara. I en idealistisk värld skulle politikerna visa vägen genom lagstiftning och generell inspiration, men på dagens scen agerar politikerna för ofta budbärare åt den lobby de råkar ha kopplingar till. Då är det bättre att vi från näringslivet visar att vi faktiskt vill ha förändring, säger Misha Istratov, VD och grundare på Elithus, till SMB.

    Klimatdebatt, kortare arbetstid och flygfri semester

    I byggvärlden hittar vi även ACAN (Architects Climate Action Network) Sverige. De arbetar för att branschen ska minska sina utsläpp och prioritera biologisk mångfald. ACAN:s representanter har bland uppmanat svenska arkitektkontor att ta avstånd från Svenskt Näringslivs klimat- och miljöskadliga påverkansarbete (som SMB granskat i flera delar).

    Det finns en uppsjö av metoder för arbetsgivare att jobba för minskade utsläpp och en bättre miljö. Företaget GoClimate har samlat ett antal positiva exempel här. Initiativen handlar bland annat om kortare arbetstid, policys för mat, resor och inköp och extra semesterdagar för medarbetare som inte reser med flyg.

    Jobbar du på en arbetsplats som saknar alla möjligheter som listas ovan? Initiera något eget! Föreslå ett klimatombud, fokusgrupper, klimatvänligare policys eller mer utbildning – och skicka chefen den här artikeln som inspiration.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.