Kommuner vill sluta klimatavtal med staten

Organisationen Klimatkommunerna med 41 medlemmar föreslår att staten och samtliga landets kommuner sluter ett klimatavtal för att få fart och tyngd på den stora omställning som krävs för att klara klimatmålen. Det behövs samordning mellan nationell, regional och lokal nivå för att lyckas, betonar man.
Förslaget, som tagits fram efter ett års förberedelser, presenteras på organisationens hemsida och går bland annat ut på att förbättra möjligheten för mindre och resurssvagare kommuner att ta aktiv del i omställningsarbetet. Annars riskerar skillnaderna mellan kommunerna bli för stora och därmed både sinka processen och orsaka fördyringar på de platser där åtgärder sätts in sent.
Klimatkommunerna framhåller att staten måste ta ansvar för att det finns pengar till stora åtgärder. ”För att fler kommuner ska ha möjlighet att i tillräcklig utsträckning bidra till att minska utsläppen av växthusgaser, krävs fungerande finansieringslösningar, stöd i prioriteringar av åtaganden och inte minst resurser för att hålla ihop klimatarbetet och driva det framåt” heter det i förslaget.
När det gäller omställning, det vill säga konkreta förändringar med syftet att minska utsläppen av växthusgaser, påpekar Klimatkommunerna att mycket av det som krävs ligger på den kommunala nivån, utan att kommunerna alltid har vare sig rådigheten över besluten eller de pengar som krävs. Det finns också för få incitament från statligt håll för att stimulera kommunerna att komma igång.
Supermiljöbloggen har tidigare berättat om statens hitintills mycket njugga hållning till kommunerna beträffande att anpassa teknisk infrastruktur som vatten- och avlopp, översvämningsskydd, vägar och annat för (ännu) mer extrema väderhändelser som kan väntas med ett allt varmare klimat.
40 kommuner väl spridda över hela landet samt Region Skåne är medlemmar i Klimatkommunerna. Organisationen kommer under Luciaveckan att kommunicera sitt förslag med miljödepartementet och med samtliga partigrupper i riksdagen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till