Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Positiva nyheter

    Norge visar vägen – vill skydda all myrmark

    Våtmarker och sumpskogar har stor potential att binda koldioxid och öka den biologiska mångfalden. Foto: Rudy and Peter Skitterians från Pixabay

    Det norska miljödirektoratet föreslår att all myrmark i landet ska skyddas, det vill säga nio procent av landets yta. Lagförslaget har potential att bli en stor seger för både den biologiska mångfalden och klimatet.

    I Norge har debatten varit het under de senaste åren om hur utbyggnad av vägar, vindkraft och fritidshus i myrområden leder till stora utsläpp av koldioxid och förlust av biologisk mångfald.

    I ett uppmärksammat reportage av NRK kallades utbyggnationen i myrmark för en ”klimatbomb”. I reportaget följde journalisterna myrforskaren Knut Rydgren som mätte hur stor kolinlagringen var i en myr där det skulle byggas en motorväg.

    Vi måste inse att myrarna är de mest koltäta ekosystemen vi har, att det är oerhört viktigt att bevara dem som kollager, och inte bygga ner dem så att vi förlorar mycket koldioxid, sa Knut Rydberg då till NRK.

    Nu verkar det alltså som om den norska staten ha tagit till sig forskarnas larm. Lagförslaget är ett svar på ett uppdrag som beställdes från det norska miljödirektoratet av det norska klimat- och miljödepartementet.

    Ett förbud ska förhindra utsläpp av växthusgaser som har lagrats i tusentals år, säkerställa framtida kolbindning och samtidigt bidra till att över 600 arter på rödlistan får behålla sina hem”, säger Ellen Hambro, direktör för miljödirektoratet till NRK.

    Går förslaget igenom innebär det att omfattningen blir på omkring 30 000 kvadratkilometer, det vill säga cirka nio procent av landets yta.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.