Polen stänger alla kolgruvor till 2049
Ett av kolindustrins starkaste fästen är på fall. Polens regering och fackföreningar har kommit överens om att lägga ner alla landets stenkolgruvor senast 2049. Trettio år av avveckling är ur klimatsynpunkt alldeles för lång tid, men beslutet kan få ett stort symbolvärde.
Nedmonteringen av den polska kolindustrin är ett paradigmskifte för landet och ”kommer att helt förändra den polska energiindustrin”, säger viceminister och naturresursminister Artur Sobon, uppger Sveriges radio.
Beslutet är ett resultat av EU:s mål om klimatneutralitet 2050. Polen har ofta satt sig på tvären i EU:s klimatarbete och förhalat både klimatmål och investeringar i förnybar energi.
Landet ger gigantiska subventioner till landets kolgruvor, som sysselsätter över 70 000 polacker. Veckorna innan beslutet om nedstängning har föregåtts av strejker från kolarbetare, men det nuvarande avtalet slår fast att inga uppsägningar ska ske.
Naturligtvis borde Polen stänga gruvorna långt tidigare. Men att EU:s stora bromskloss äntligen satt ett slutdatum för kolindustrin har ändå stor betydelse.
För första gången har Polen en datum för utfasning av kolet. Det är åtminstone en startpunkt för ytterligare förhandlingar. Med 2049 är alldeles för sent. Alla vet att vi inte kommer kunna förbränna kol 2049, säger Aleksandra Gawlikowska-Fyk på Forum Energii till Climate Home News.
Den polska kolindustrin har länge tampats med ekonomiska svårigheter. Trots detta vill den polska regeringen fortsätta subventionera kolindustrin fram till slutdatumet 2049. Enligt Climate Home News innehåller avtalet mellan regeringen och facken en klausul som villkorar nedläggningen med kravet om att regeringen ska be EU-kommissionen om extra stöd för att fortsätta garantera de kvarvarande kolgruvornas stabilitet. Polska bedömare menar dock att EU knappast kommer godkänna subventionerna och att gruvorna ändå kommer läggas ner de närmaste 10-20 åren på grund av den bristande lönsamheten.
En annan stor fråga är också vad Polen kommer ersätta kolet med – avvecklingen av världens smutsigaste energislag borde vara ett gyllene tillfälle att satsa på förnybart. Men som Supermiljöbloggen rapporterade i somras investerade den polska staten nyligen 400 miljarder euro i olje- och gasindustrin. Det finns alltså en överhängande risk att landet fortsätter på den fossila banan. För att undvika det måste övriga EU-länder fortsätta pressa på för ett starkare klimatarbete inom unionen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till