Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    De senaste åren har stora satsningar på förnybar energi i Afrika blivit märkbart. Bara det senaste året har flera större investeringar gjorts i förnybar energi. Satsningarna kommer såväl från inhemska investerare som från internationellt håll.      

    Utvecklingen i afrikanska länder har länge beskrivits som en begynnande energikris. Efterfrågan på energi stiger rejält och i vissa länder beräknas energiproduktionen behöva tredubblas fram till 2030. Vilka bränslen som används i dessa enorma energisatsningar kommer få stor betydelse för världens fortsatta klimatarbete. Hittills har en stor del av efterfrågan på energi i Afrika mötts genom vattenkraft och fossildrivna kraftverk. Men nu kan trenden vara på väg att vända när efterfrågan på vindkraft och solenergi ökar.

    Flera faktiska investeringar på förnybar energi i Afrika har presenterats det senaste året, varav en av de senaste satsningarna görs i år av Africa Finance Corporation (AFC), en panafrikansk infrastrukturbank. De har gått ut med sina planer på att flytta sin energiportfölj mot grönare projekt i ett försök att locka större intresse från investerare. Bland annat handlar det om ett vindkraftsprojekt i Djibouti på Afrikas horn där de investerat mer än 60 miljoner dollar. En annan uppmärksammad satsning kommer från svenskt håll. Det är Swedfunds investering på 15 miljoner dollar i Metier Sustainable Capital II, en fond inriktad på förnybar energi i Afrika söder om Sahara. 

    Ranjit Deshmukh, forskare vid University of California Santa Barbara, har studerat utvecklingen av förnybar energi i Afrika. Han beskriver förnybar energi i Afrika som kostnadseffektivt och att strategiska investeringar kommer att minska kostnaderna ytterligare.

    Vind och sol har historiskt avfärdats som för dyra och för väderkänsliga, men vår undersökning visar att i Afrika finns det idag gott om kostnadseffektiv vindkraft- och solenergipotential som också skonar naturen. […] En annan viktig slutsats är att med hjälp av strategiska investeringar för förnybar energi och genom ökad energihandel och uppbyggnad av elnät mellan afrikanska länder, kan de totala systemkostnaderna reduceras betydligt mera än vad som är fallet i de länder som försöker utveckla sina resurser isolerat utan strategisk placering och planering, säger Ranjit Deshmukh till Vindkraftnyheter

    Aubrey Hruby, medgrundare av Africa Expert Network och en investerare i afrikanska nystartade företag, är både positiv och skeptisk till de gröna energiinvesteringarna i Afrika. Hon beskriver AFC:s satsning på grön strategi som ”goda nyheter”, men beskriver även en uppkommande situation där det kommer finnas ett överskott av kapital för ett begränsat antal möjligheter på den afrikanska kontinenten. 

    Det nya klimatfokuset över hela den finansiella världen kommer troligen att innebära ett överskott av kapital som jagar begränsade bankaffärer i grön energi på kontinenten, säger Aubrey Hruby till Financial Times.

    Även om det fortfarande råder viss tveksamhet kring förnybar energi och dess potential som investeringsobjekt ser det ut som att marknaden börjat röra sig allt mer mot förnybart och att allt fler projekt inom förnybar energi lanseras i Afrika.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.