Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Teknikjätte vill ha mer förnybar energi i elnäten

  Foto: efes från Pixabay

  Stora teknikjättar som Microsoft, Google, Apple och Facebook pressas för sin stora klimatpåverkan. Nu går Microsoft ytterligare ett steg för att minska sin klimatpåverkan när de inför en ny inköpsstrategi för hur förnybar energi ska köpas in och levereras.

  Stora teknikföretag har mycket press på sig att använda förnybar energi efter avslöjanden om deras enorma energiförbrukning. Hösten 2020 skrev till exempel Aftonbladet om hur stora nätföretag som Amazon, Google och Facebook bara i Sverige ansökt om att ta ut energi motsvarande mer än 3000 megawatt i samband med byggandet av serverhallar. Det motsvarar i runda tal energiförbrukningen för mellan 600 000 och 3 miljoner hem, beroende på hur respektive hems energiförbrukning ser ut. 

  Ja, det är alltså inte konstigt att teknikjättarna har ögonen på sig. Facebook, Google, Apple och Microsoft har alla gett löften om att bli koldioxidneutrala. Hittills har de försökt köpa sig fria genom att klimatkompensera, men det är en tveksam metod med omtvistad klimatnytta. En annan väg har varit att techbolagen börjat planera för serverhallar i kalla regioner, så att systemen behöver mindre kylning, där det även finns god tillgång till förnybar energi. Till exempel i Sverige.

  Nu tar Microsoft det ett steg längre genom att ställa tuffare krav i sina energiköp. De har redan övergått till att köpa 100 procent förnybar energi, men problemet som Microsoft nu vill uppmärksamma är att den förnybara energi som köps in inte nödvändigtvis är den som används i deras verksamheter eftersom energin i elnäten blandas med fossil energi. Microsoft skriver:

  Varje netto-nollscenario som forskare och politiker spelar ut delar ett gemensamt och väsentligt element: en massiv ökning av elektrifieringen. Att driva fordon och tillverkningsanläggningar med el håller löftet att utplåna stora delar av den globala utsläppsportföljen. Men detta händer bara om de elektroner som levererar elen genereras från noll koldrivna energikällor (vind-, sol-, vatten-, kärnkrafts- eller geologisk lagring eller infångning av koldioxid) och sedan lagras och transporteras dit de behövs. Tyvärr är det inte så som världens nät är inställda. De flesta elektroner som strömmar till nät idag kommer från kolintensiva källor. Energilagring är extremt omogen, och dagens nätinfrastruktur kan inte effektivt svara på de olika produktionskapaciteter som noll koldioxidkällor ger, inte heller de ökande konsumtionskraven i ett snabbt elektrifierande samhälle.

  Utifrån det här har Microsoft gjort ett åtagande som innebär att de från 2030 ska ha 100 procent av sin elförbrukning från förnybara energikällor, 100 procent av tiden. De erkänner gränserna för sin förmåga att kontrollera global nätinfrastrukturer genom att kalla det en vision, men menar ändå att de vill maximerar sitt inflytande genom att köpa förnybar energi per timme och därigenom påverka så att det hela tiden blir mer förnybar energi i de redan existerande näten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra