Undersökning: Stort stöd för minskat bilberoende
En majoritet av svenskarna vill att politiker verkar för att minska bilberoendet, visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Naturskyddsföreningen. Även bland bilägare är stödet för omställning stort.
I undersökningen framkommer att två av tre (65 procent) tycker att det är viktigt att politiker vidtar åtgärder för att minska beroendet av bil i vardagslivet. Önskan om minskat bilberoende syns inte bara hos de som saknar bil. Av de som har bil svarar 63 procent att minskat bilberoende är viktigt.
På landsbygden och i mindre tätorter är behovet av bil stort. Här är nästan åtta av tio (77 procent) beroende av bil för att ta sig runt. Men även i storstäderna råder ett utpräglat bilberoende. Nästan hälften (49 procent) av de tillfrågade i landets tre största städer uppger att de är beroende av bil i sitt vardagsliv.
– Svenskarna sitter djupt fast i ett bilberoende, men de flesta verkar vilja komma loss ur det. Självklart är det många som verkligen behöver bil, det är inte konstigt i glesbygd, men i städerna borde det vara enkelt för människor att ta sig fram hållbart.
Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Många skäl att minska biltrafiken
Biltrafiken ger inte bara stora klimatutsläpp. Den orsakar också buller och hälsoskadliga utsläpp av partiklar. Bilar tar dessutom stora ytor i anspråk – ytor som skulle kunna upplåtas åt kollektivtrafik, grönområden, fotgängare och cyklister.
Elektrifiering, som regeringen hittills lagt störst fokus på, kan motverka en del av dessa problem – men inte alla. Det är osäkert vilken effekt elbilar har på utsläppen av hälsofarliga partiklar. Studier pekar dock på att dubbdäck och tung vikt är stora bovar – något som syns även hos elbilar. Det har flera gånger slagits fast att elektrifiering inte räcker: vi måste minska biltrafiken.
Män och äldre mer bilberoende
Det finns vissa köns- och åldersskillnader i svaren. Fler män än kvinnor uppger att de är bilberoende – 66 jämfört med 55 procent. Beroendet är dessutom vanligare bland äldre: nästan sju av tio uppger att de behöver bil i sitt vardagsliv. Andelen för 18-29-åringar uppgår till 38 procent.
Undersökningens resultat visar att det finns en vilja att göra samhället mindre bilberoendet, och att man vill se politiskt ledarskap. Det går stick i stäv med många av regeringens insatser det senaste året. Bland annat har de sänkt drivmedelsskatten, flyttat pengar från järnväg till bilväg och slopat det nya reseavdraget.
Läs mer om undersökningen här.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till