Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Det hann gå sju år, men i juni 2022 var summan av världens annonserade klimatlöften inom Parisavtalets ramar, enligt en ny studie. Om alla klimatlöften skulle hållas stannar den globala uppvärmningen av innan den passerar två grader. Samtidigt är världen på väg mot betydligt högre 2,7 grader.

  Tidigare i maj publicerades en vetenskaplig studie som beaktat alla världens annonserade klimatmål och klimatlöften fram till och med juni 2022 i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change, vilket amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg News rapporterat om.

  Forskarna bakom studien använder fyra olika klimatmodeller för att undersöka hur hög den globala uppvärmningen blir om alla världens klimatlöften och klimatmål hålls och uppnås. Slutsatsen är entydig, och positiv: enligt alla fyra modeller är det som mest sannolikt att uppvärmningen begränsas till 1,7 eller 1,8 grader jämfört med förindustriell tid om världens regeringar håller vad de lovar. Parisavtalets tvågradersgräns skulle i sådana fall hållas intakt.

  ”1,5 grader är en fysisk gräns, inte ett politiskt mål”.

  Dock bör noteras att det här är ett så kallat bästa fall-scenario, just eftersom studien förutsätter att alla regeringar uppfyller alla sina klimatmål och klimatlöften. I själva verket är världen med nuvarande politik på väg mot en uppvärmning om 2,7 grader, något SMB tidigare i veckan rapporterade om.

  Dessvärre visade modellerna också att det med nuvarande löften och mål inte verkar möjligt att begränsa uppvärmningen till Parisavtalets undre gräns om 1,5 grader. Det är här viktigt att påminna om vilken stor skillnad för mänsklighetens fortsatta säkerhet och blomstrande en uppvärmd värld på 1,5 respektive två grader innebär. Exempelvis, med riskerna för så kallade ’tipping points’ i åtanke, benämner den svenske klimatforskaren Johan Rockström 1,5-gradersgränsen som “en fysisk gräns, inte ett politiskt mål”. Världen har hittills värmts upp med 1,1 grader, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

  Det finns således starkt fog för många av planetens regeringar att sätta upp än mer ambitiösa klimatmål, i synnerhet rikare länder då de i många fall redan släppt ut mer än sin rättvisa del.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!