Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Den biologiska mångfalden är i kris – ungefär två tredjedelar av världens arter har försvunnit de senaste 50 åren. Ekosystemen är hårt prövade. För livet på planeten är det här en katastrof. Därför börjar nu vissa finansbolag satsa mer på biologisk mångfald.  

    SMB rapporterar frekvent om hoten mot den biologiska mångfalden, till exempel hur världen helt misslyckats med målet att bevara den biologiska mångfalden. SMB har även skrivit om hur ett Parisavtal för den biologiska mångfalden behövs. Nu börjar dock även hoten mot den biologiska mångfalden uppmärksammas inom finanskretsar, likt hur klimathotet påverkat vissa investerare att sluta investera i fossilbranscher.

    Bloomberg beskriver hur hotet mot den biologiska mångfalden även innebär ett hot mot vår ekonomi, eftersom mer än hälften av världens totala bruttonationalprodukt involverar aktiviteter som är måttligt eller mycket beroende av naturen. Till exempel utvecklas 50 procent av världens läkemedel av naturprodukter, uppskattningsvis från totalt 50 000 till 70 000 olika växtarter. Ett annat exempel är livsmedelsproduktionen, som är beroende av friska jordar och pollinering. Jordbruket möter dessutom nya utmaningar från skadedjur när de biologiska omständigheterna ändras.

    Den nederländska centralbanken De Nederlandsche Bank beskrev i juni att landets finansinstitut hade ungefär 510 miljarder euro investerade i aktiviteter som var mycket beroende av en eller flera ekosystemtjänster och att förlusten av ekosystemtjänsterna skulle leda till betydande störningar i affärsprocesser och ekonomiska förluster. 

    Därför har ett växande antal fonder och obligationer nu specifika mål för biologisk mångfald. Ett exempel är Axa Investment Managers som förra året lanserade en fond där man bland annat investerar i projekt som skyddar naturliga livsmiljöer. En grupp på 26 kapitalförvaltare, försäkringsbolag och banker gick nyligen ut med att man förbinder sig att skydda och återställa biologisk mångfald genom sin finansverksamhet och sina investeringar. 

    En annan grupp finansföretag, däribland Axa, BNP Paribas SA och Standard Chartered Plc, tillsammans med WWF, FN och ett antal regeringar som Storbritannien och Frankrike, startade i juli en arbetsgrupp för naturrelaterad finansiell information för att kunna skapa en ram för naturrelaterad ekonomisk information. Arbetet beräknas vara klart i slutet av 2022.

    Det här är positiva nyheter, men resultatet återstår att se.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.