Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Recension

    Bokåret 2021: ”Miljö- och klimatfrågorna har börjat dyka upp i alla möjliga sammanhang”

    Böcker är en av miljörörelsens grundbultar. Glädjande är därför att 2021 varit ett riktigt miljöbokens år med många nya spännande titlar. SMB frågade Anders Hellberg från Bokdjuret om hur han tycker bokåret varit och om sina nya favoriter från 2021.

    Böcker har historiskt varit en viktig del av miljörörelsen, det är mycket genom dem som ny kunskap om miljön och miljöförstöring kunnat spridas. Mest känd är sannolikt Tyst vår som gavs ut på 1960-talet och skrevs av den amerikanska biologen Rachel Carson. I boken beskrivs vilka omfattande miljöproblem bekämpningsmedel orsakar och kemikalieindustrin pekades ut som mycket problematisk. Många har beskrivit boken som startskottet för den moderna miljörörelsen. 2021 kom en nyutgåva av Tyst vår (se tips nedan).

    Även i Sverige har vi haft några riktigt betydelsefulla författare inom genren, till exempel den med Rachel Carson samtida författaren Hans Palmstierna med böckerna Plundring, svält, förgiftning och Besinningen. Palmstierna fick genom böckerna många att förstå att flera miljöproblem existerade, samt hur dessa hängde samman med andra sociala problem.

    En mer nutida svensk miljöförfattare är Anders Hellberg som även är en före detta skribent på Supermiljöbloggen. I dag driver han Bokdjuret, en nyhetssajt som med utgångspunkt från böckernas värld tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet. Han är också själv aktuell med den egna boken Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt – Berättelsen om hur en tonåring startade en världsrörelse (Ordfront förlag). Vi frågade Anders vad han tycker om det bokår som vi nu snart har bakom oss:

    – Fantastiskt bra ändå. Det känns som att miljö- och klimatfrågorna har börjat dyka upp i alla möjliga sammanhang. Alltså inte bara i renodlade fackböcker på området, utan även i exempelvis deckare, skönlitteratur, biografier, barn- och ungdomsböcker, kokböcker och trädgårdsböcker. Och så har det verkligen inte alltid varit.

    Finns det någon intressant trend för 2021?

    – En spännande sak är att många av förlagen i Sverige verkar ha insett att de har åtminstone två viktiga roller att spela framöver. Dels handlar det om att minska den egna miljö- och klimatpåverkan från själva bokproduktionen. Dels handlar det om att ge ut nya böcker som kan bidra till driva hela miljö- och klimatdebatten framåt. Det här dubbla spåret som förlagen har att jobba med är något jag kommer skriva mer om nästa år på Bokdjuret, för här tror jag att bokbranschen är inne i ett väldigt viktigt skifte som kan komma att få stor betydelse framöver.

    Har du några böcker från året som du tycker är extra viktiga att läsa?

    – Det där är ju en supersvår fråga eftersom det finns så mycket att välja bland. Men tio böcker från i år som jag tror att i alla fall Supermiljöbloggens läsare skulle ha stor glädje av att läsa, det är:

    – Ja eller nu blev det visst elva böcker. Vilket väl visar rätt bra hur svårt det faktiskt är att välja.

    Och som Anders påpekar, det är svårt att välja en topplista så även SMB-redaktionen tipsar om ytterligare 12 nya böcker från 2021 som är väl värda att läsa. Böckerna innehåller katastrofer och förtvivlan, men även en hel del hopp:

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.