Böcker är en av miljörörelsens grundbultar. Glädjande är därför att 2021 varit ett riktigt miljöbokens år med många nya spännande titlar. SMB frågade Anders Hellberg från Bokdjuret om hur han tycker bokåret varit och om sina nya favoriter från 2021.
Böcker har historiskt varit en viktig del av miljörörelsen, det är mycket genom dem som ny kunskap om miljön och miljöförstöring kunnat spridas. Mest känd är sannolikt Tyst vår som gavs ut på 1960-talet och skrevs av den amerikanska biologen Rachel Carson. I boken beskrivs vilka omfattande miljöproblem bekämpningsmedel orsakar och kemikalieindustrin pekades ut som mycket problematisk. Många har beskrivit boken som startskottet för den moderna miljörörelsen. 2021 kom en nyutgåva av Tyst vår (se tips nedan).
Även i Sverige har vi haft några riktigt betydelsefulla författare inom genren, till exempel den med Rachel Carson samtida författaren Hans Palmstierna med böckerna Plundring, svält, förgiftning och Besinningen. Palmstierna fick genom böckerna många att förstå att flera miljöproblem existerade, samt hur dessa hängde samman med andra sociala problem.
En mer nutida svensk miljöförfattare är Anders Hellberg som även är en före detta skribent på Supermiljöbloggen. I dag driver han Bokdjuret, en nyhetssajt som med utgångspunkt från böckernas värld tar sig an frågor om miljö, klimat och hållbarhet. Han är också själv aktuell med den egna boken Greta Thunberg: Er tystnad är nästan värst av allt – Berättelsen om hur en tonåring startade en världsrörelse (Ordfront förlag). Vi frågade Anders vad han tycker om det bokår som vi nu snart har bakom oss:
– Fantastiskt bra ändå. Det känns som att miljö- och klimatfrågorna har börjat dyka upp i alla möjliga sammanhang. Alltså inte bara i renodlade fackböcker på området, utan även i exempelvis deckare, skönlitteratur, biografier, barn- och ungdomsböcker, kokböcker och trädgårdsböcker. Och så har det verkligen inte alltid varit.
Finns det någon intressant trend för 2021?
– En spännande sak är att många av förlagen i Sverige verkar ha insett att de har åtminstone två viktiga roller att spela framöver. Dels handlar det om att minska den egna miljö- och klimatpåverkan från själva bokproduktionen. Dels handlar det om att ge ut nya böcker som kan bidra till driva hela miljö- och klimatdebatten framåt. Det här dubbla spåret som förlagen har att jobba med är något jag kommer skriva mer om nästa år på Bokdjuret, för här tror jag att bokbranschen är inne i ett väldigt viktigt skifte som kan komma att få stor betydelse framöver.
Har du några böcker från året som du tycker är extra viktiga att läsa?
– Det där är ju en supersvår fråga eftersom det finns så mycket att välja bland. Men tio böcker från i år som jag tror att i alla fall Supermiljöbloggens läsare skulle ha stor glädje av att läsa, det är:
- En vacker dag (Weyler), av Tomas Bannerhed
- Gretas resa (Bokförlaget Polaris), av Alexandra Urisman Otto och Roger Turesson
- Meningen med landet: min väg till ett jordat liv (Ordfront förlag), av David Jonstad
- På naturens axlar: Hur tio miljoner arter räddar ditt liv (Volante), av Anne Sverdrup-Thygeson
- Spelet om klimatet – vem kan man lita på i klimatdebatten? (Roos & Tegnér), av Maths Nilsson
- I människans skugga (Fri tanke), av Jane Goodall – nyutgåva av boken som kom 1971
- En ung naturälskares dagbok (Alfabeta), av Dara McAnulty
- Så förändrar vi allt! – Guide för en ung människa som vill skydda planeten och sina medmänniskor (Ordfront förlag), av Naomi Klein och Rebecca Stefoff
- Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar (Norstedts), av Henrik Ekman
- Tyst vår (Volante), Rachel Carson – nyutgåva av boken som kom 1962
- Den gröna vändningen: En ny kunskapshistoria om miljöfrågornas genombrott under efterkrigstiden (Nordic Academic Press), av David Larsson Heidenblad
– Ja eller nu blev det visst elva böcker. Vilket väl visar rätt bra hur svårt det faktiskt är att välja.
Och som Anders påpekar, det är svårt att välja en topplista så även SMB-redaktionen tipsar om ytterligare 12 nya böcker från 2021 som är väl värda att läsa. Böckerna innehåller katastrofer och förtvivlan, men även en hel del hopp:
- Ingen tid för illussioner, (Atlas) av Kajsa Borgnäs
- Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie, (Fri tanke) av Henrik Lagerlund
- Binas historia, (Natur & Kultur) av Maja Lunde
- Så undviker vi klimatkatastrofen : Lösningarna vi har och genombrotten vi behöver, (Albert Bonniers) av Bill Gates
- Jorden: vår planets historia och framtid, (Natur & Kultur) av Johan Rockström och Owen Gaffney (samt ett förord av Greta Thunberg)
- Count Down, (Scribner) av Shanna Swan och Stacey Coline
- Klimat och moral: Nio tankar om hettan, (Natur & Kultur) av Magnus Linton
- Även om allt tar slut, (Albert Bonniers) av Jens Liljestrand
- En strimma av hopp : klimatkrisen och det postfossila samhället, (Verbal) av Staffan Laestadius
- Electrify: An Optimist’s Playbook for Our Clean Energy Future, (The MIT Press) av Saul Griffith
- Saving Us: A Climate Scientist’s Case for Hope and Healing in a Divided World, (Atria/One Signal Publishers) av Katharine Hayhoe
- Den uppfinningsrika planeten: Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar, (Natur & Kultur) av Fredrik Moberg

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till