Finansmarknadsministern inte imponerad av Vattenfalls kolstrategi

Foto: Anders Hellberg

I tisdags hölls en debatt i riksdagen om det statliga energibolaget Vattenfall och det ägardirektiv som bolaget agerar efter. På plats fanns finansmarknadsminister Peter Norman (M) och riksdagsledamöterna Jonas Jacobsson Gjörtler (M), Jens Holm (V) samt Kent Persson (V), som var den som begärt debatten.

Det stod ganska snabbt klart att finansmarknadsministern inte var särskilt nöjd med Vattenfalls tidigare strategi. Bland annat sa han så här:

Om vi går tillbaka lite tycker jag att vi kan säga så här: Vattenfalls strategi under 2000-talets början var i huvudsak att köpa på sig en stor mängd kolkraftstillgångar i Tyskland, i Holland och på andra ställen. Tanken bakom detta tror jag var två saker, som inte gick helt rätt. Det ena var att man hade räknat med ett stigande energipris, vilket inte realiserades. Det andra var att man räknade med att metoden för att lagra koldioxid i marken, alltså CCS, skulle utvecklas. Vattenfall var tidigt ute och hade en testanläggning som var i framkant av forskningen. Sedan kom dock beslutet i Tyskland om att inte tillåta koldioxidlagring på tysk mark, och detta var ett stort bakslag för Vattenfall med tanke på den strategi man hade valt.

Nedan kan du se ett replikskifte mellan Jens Holm och Peter Norman.

Hela debatten kan du se här.

Miljö online2

Liknande artiklar