Viktigt beslut i Eu-parlamentet kring hormonstörande ämnen

Pampig byggnad med EU-flaggor
Foto: tpsdave

Supermiljöbloggen har flera gånger skrivit om hormonstörande ämnen. Flatalater har hittats i stora mängder mat i USA och förbjuds i Danmark, Bisfenol A som har hittats i kranvatten och konservburkar har förbjudits i barnmatsburkar men används för att laga barns tänder. I en rapport om barn och platser från Naturskyddsföreningen som Supermiljöbloggen skrev om i januari är ett av råden till svenska politiker att de bör driva på hårdare i EU när det gäller olika hormonstörande ämnen.

Att frågan är viktigt har stått klart länge och i veckan skedde ett viktigt genombrott i EU. Parlamentet tog i torsdags, med röstsiffrorna 489- 102 beslutet att EU-kommissionen senast om två år ska lägga fram förslag om att förbjuda eller begränsa användningen av hormonstörande ämnen. Hormonstörande har många negativa effekter på vår hälsa och fortfarande är konsekvenserna vid så kallade cocktaileffekter dåligt undersökta.

Den socialdemokratiska EU parlamentarikern Åsa Westlund är ansvarig för betänkandet och ser parlamentets beslut som positivt.

Det är hög tid att vi lagstiftare gör något. Hormonstörande kemikalier kopplas samman med en lång rad sjukdomar från diabetes och olika cancerformer till fetma och beteendestörningar. Dagens forskningsläge är tydligt, vi vet tillräckligt för att agera efter försiktighetsprincipen. En skärpt lagstiftning kommer att bespara oss stort mänskligt lidande och samhället stora pengar.

Det dröjer alltså ett tag tills reglerna kan införas men beslutet togs emot som en viktig seger bland miljörörelsen.

Miljö online2

Liknande artiklar