Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Hållbara traditioner: Därför firas Linssoppans dag

    Idag är det Linssoppans dag, men vad har det med miljö att göra?

    För två år sedan bestämde sig bloggarna Lotta Brinck, Ika och CrimsonAnna för att instifta Linssoppans dag 12 april.

    Lotta Brinck förklarar initiativet på sin blogg:

    Den 12 april, när Liv har namnsdag, uppmanar vi alla vänner av linssoppa att publicera något om linssoppa ( ett minne, ett recept, en undran…) på sina bloggar, i sina tidningar. på facebook osv. eller helt enkelt njuta av en tallrik god linssoppa. Sätt upp linssoppa på lunch- och skolrestaurangernas menyer. Fresta barn och åldringar med linssoppa denna dag!

    Varför just linssoppa? Få rätter är så enkla, billiga, närande och kan bli så läckra som linssoppa. Njutning i vardagen är viktigt. Linssoppa gillar de flesta; från dagisbarn, praktiserande veganer till köttälskare. Det är lätt att älska linssoppa.

    I en världen där vi borde äta lite mindre kött (somliga av oss) är linssoppa ett lätt steg att ta. Det är inte frågan om någon uppoffring.

    Linser är även på andra vis klimatsmart. Visserligen tror jag inte att det finns någon kommersiell odling av linser i Sverige (förr odlades linser i Sverige!) men det är ett livsmedel som kan transporteras klimatsnålt och kräver ingen kylförvaring. Linser, som alla andra baljväxter fixerar luftens kväve, behövs i ett modernt växelbruk. De göder andra gröder.

    Låt oss sudda ut linssoppans rykte om att vara trist nödkost. Låt hundra, tusen läckra, livgivande linssoppor koka den 12 april. 

    Supermiljöbloggen har tidigare haft en artikelserie om Maten vi äter:
    Del 1: Köttets klimatpåverkan
    Del 2: Fisk och skaldjur
    Del 3: Vegetariska alternativ

    Vi har också skrivit om att baljväxter är framtidens hållbara livsmedel.

    Nättidningen Pinto magasin uppmärksammar dagen med några intervjuer.

    Så, söker du fortfarande middagsinspiration? Spring till grundaren Lottas blogg och hitta hennes recept för högtidsdagen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.