EU-parlamentariker vill göra Öresund till marint reservat

Foto: Erling Svensen / WWF

Isabella Lövin från Sverige och Margrete Auken från Danmark menar att ett skydd av området mellan de två grannländerna skulle kunna få stort symbolvärde.

Under fredagen deltog de två EU-parlamentarikerna, Lövin från Miljöpartiet och Auken från Socialistisk Folkeparti, i en manifestation i Öresund där även forskare, fiskare och miljöorganisationer fanns med. Protesten gällde den sandsugning som pågår i området, där sanden och gruset som tas upp används till olika sorters byggen både i Sverige och i Danmark. Det här rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Till Helsingborgs Dagblad, som också skriver om händelsen, säger Lövin:

– Margrete och jag jobbar nära varandra i Bryssel och vi kommer att verka för att den värdefulla marina miljön i Öresund ska få ett skydd. Gärna i form av ett gemensamt marint reservat.

En av organisationerna på plats var Greenpeace, som skriver i ett pressmeddelande att ett trålförbud infördes i Öresund redan 1932, detta för att minska risken för olyckor i det vältrafikerade området. En positiv bieffekt av detta, enligt miljöorganisationen, blev att Öresund nu har Östersjöregionens starkaste torskbestånd.

Men sandsugningen i området ska alltså vara ett hot mot det marina livet, bland annat mot viktiga yngelplatser. I pressmeddelandet från Greenpeace uttalar sig Jens P. Jeppesen, marinbiolog och akvariechef på Øresundsakvariet:

– Sandsugningen i Öresund är en katastrof. Havsbottnens översta lager sugs bort helt och det tar upp till 20 år tills naturen återhämtat sig. Att den här ödeläggelsen pågår i ett av Öresunds finaste naturområden är helt oacceptabelt.

Samma linje är fiskaren Peder Birch inne på, som säger till Helsingborgs Dagblad:

– Jag trodde fanemej inte det var sant. Vi protesterade på 60-talet när de sög sand i Sundet och trodde vi hade stoppat det för gott. När de nu dök upp igen och började suga sönder en av de viktigaste yngelplatserna är det vanvett.

Miljö online2

Liknande artiklar