FN:s klimatpanel larmar i kommande rapport

Foto: Kevin Gill

Utkast till ny FN-rapport har läckt. Målet om att uppvärmningen ska vara under två grader kommer troligen inte att nås utan omedelbara och dramatiska utsläppsminskningar. 

Den 31 oktober ska FN:s klimatpanel (IPCC) presentera en syntesrapport i Köpenhamn. Den ska sammanfatta de tre rapporterna som FN:s klimatpanel släppte 2013 och 2014. Nyhetsbyrån The Associated Press har kommit över ett utkast. Klimatförändringarna kan redan nu vara på en farlig nivå, enligt rapporten.  År 2009 kom världens länder överens om att den globala uppvärmningen ska vara under 2 grader. Det är mer sannolikt att tvågradersmålet inte kommer att nås, om vi inte minskar utsläppen drastiskt och direkt. Rapporten tar upp klimatkonsekvenser som extremväder, stigande hav, värmeböljor, översvämningar, torka, havsförsurning, väpnade konflikter och flyktingproblematik. Fortsatt passivitet riskerar att leda till en oåterkallelig katastrof.

Fortsatta utsläpp av växthusgaser kommer att skapa ytterligare uppvärmning och långvariga förändringar i alla delar av klimatsystemet, öka sannolikheten för en allvarlig och oåterkallelig påverkan på människor och ekosystem ( Översatt av skribent)

Det här är kanske den sista valrörelsen då det ännu inte är för sent att hejda uppvärmningen under 2 grader. Ta den chansen. Miljörösta!

Miljö online2

Liknande artiklar