Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Utsläppsgiganterna Kina och USA i klimatöverenskommelse

    Kanske var det den extrema torkan i Kalifornien som var droppen över bägaren som fick USAs regering att inse att klimatförändringarna är ett faktum. Klimattoppmötet i Paris 2015 kommer med stora förväntningar och därför är det glädjande att USA och Kina, två av världens största utsläppsländer, nu har en överenskommelse i klimatpolitiken.
    Överenskommelsen innebär att

    • USA till 2025 ämnar att minska sina växthusgasutsläpp med 26-28 procent i jämförelse med 2005.
    • Kina ska ha 20 procent fossilfri energikonsumtion till 2030,
    • Kina lovar också att nå maxutsläpp av växthusgaser runt 2030 men helst innan för att sedan börja minska utsläppen.

    The Guardian konstaterar att överenskommelsen sätter enorm press på Australien, ett land som varken skrivit på Kyotoprotokollet och nu förordar kolkraft, att prestera i Paris 2015. Trots att USAs och Kinas överenskommelse är ett trendbrott är det inte i närheten av EUs mål om att minska utsläppen med 40 procent jämfört med 1990-års nivå och det räcker inte för att nå det överenskomna 2-gradersmålet.  Anders Turesson, chefsförhandlare för Sverige under klimattoppmötet i Köpenhamn, skriver på Facebook:

    Det kan ha stor betydelse för möjligheten att nå en överenskommelse i Paris. Dock lär de bägge nationernas utfästelser inte räcka om 2 gradersmålet ska nås. Dessutom ligger deras ambitioner, trots vad amerikanska tjänstemän låter påskina, långt efter EU:s – som ju ska reducera med 40 % till 2030 i förhållande till 1990 års utsäpp (inte 2005 som USA) och som utgår från en betydligt lägre nivå än USA. Hur som helst, detta är trots allt hoppingivande.

    Koldioxidförvaring, smarta elnät, energieffektivisering och minskning av fluorerande gaser är några av åtgärderna för att minska utsläppen. Utöver det ska stora investeringar i förnybar energi och forskning göras.  Överenskommelsen gör att Australien nu är det enda land av de så kallade G20-länderna (världens 20 rikaste länder) som arbetar i motsatt riktning i klimatpolitiken.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.