MP:s kongress 12-14 juni

Miljöpartiet i Stockholm stad vill att Vattenfall fasar ut kolkraften

Foto: Greenpeace

Går därmed emot partistyrelsen som vill tillåta försäljning.

I lördags skrev Supermiljöbloggen att en hård debatt om Vattenfalls brunkolsverksamhet är att vänta på Miljöpartiets kongress som hålls nu i helgen.

Frågan handlar om huruvida Miljöpartiet ska behålla sin tidigare position om att verka för att behålla och fasa ut Vattenfalls brunkolsverksamhet, eller i stället acceptera att delar av verksamheten säljs till en ny ägare som därmed kan fortsätta driva kolkraftverken under obestämd tid.

I söndags skrev även TT Nyhetsbyrån om detta:

Motionärerna vill att Vattenfall behåller och successivt fasar ut verksamheten, men partistyrelsen har där rört sig en bit sedan valrörelsen och argumenterar nu för att viss verksamhet kan behöva säljas och att partiet inte ska låsa sig vid att verksamheten behålls för lång tid framöver.

I motions- och propositionshäftet inför kongressen framgår att Miljöpartiet i Eskilstuna stöder motionen om att Vattenfall ska behålla och fasa ut brunkolsverksamheten. Och nu står det klart att även Miljöpartiet i Stockholm stad stöder motionen.

Med anledning av Supermiljöbloggens artikel skriver Tomas Eriksson, gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms läns landsting med ansvar för ekonomi, miljö och regionplaneringsfrågor, på Twitter:

Jag och ombuden från Stockholm stad kommer rösta emot en försäljning!

Fler klargöranden är rimligen att vänta under veckan. Supermiljöbloggen kommer fortsätta rapportera om frågan.

Miljö online2

Liknande artiklar