Klimatorganisationen till Löfvén: Vi ser dig

Foto: Ende Gelände / Jo Syz (CC BY 2.0)

Turerna kring vattenfallaffären har fått mycket internationell uppmärksamhet, nu senast i tidningen The Guardian. I dagens upplaga skriver May Boeve, verkställande direktör på klimatorganisationen 350.org, om vikten av att inte sälja och om Löfvéns förmåga att hålla vad han lovat.

I sin artikel beskriver Boeve inte bara kolets klimatskadliga egenskaper, utan pekar även på det budskap en affär skulle sända till andra koleldande länder som Japan och Australien. Hon nämner även affärens förmåga att strimla sönder Sveriges image som föregångare i klimat- och miljödebatten.

Löfvén hoppas att världen inte ägnar någon uppmärksamhet åt den här affären. Men det gör vi. Bara förra månaden stängde 4000 personer ner Vattenfalls kolverksamhet i Ende Gelände – världens största handling av civil olydnad någonsin mot fossila bränslen.

Boeve drar även paralleller till Keystone XL i USA där ett starkt civilt motstånd till slut fick Obama att sätta stopp för projektet:

Detta skedde först efter en enorm våg av aktioner och president Obama såg skriften på väggen. Sedan dess har han bemött kol- och oljesandsindustrin med djärvhet.

Artikeln i sin helhet går att läsa här.

Miljö online2

Liknande artiklar